Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επεισοδιακή συνέχεια των αντικαπιταλιστικών εκδηλώσεων

Συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας οι νεολαιίστικες εκδηλώσεις «Αντικαπιταλισμός 2005», που διοργανώνουν από κοινού οι νεολαίες των ΚΚ της Ρωσίας και άλλες αριστερές οργανώσεις της Ρωσίας.

Επεισοδιακή ήταν η εκδήλωση στις 25 Σεπτέμβρη στην πόλη του Νίζνι Νόβγκοροντ (πρώην Γκόρκι), όπου ο δήμαρχος της πόλης απαγόρευσε την εκδήλωση. Ισχυρές δυνάμεις των ρωσικών ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους στις 11.00 το πρωί στην πλατεία «Μαξίμ Γκόρκι», όπου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η εκδήλωση. Συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν τον Π. Τιπακόφ, γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που πήρε το λόγο για να καταγγείλει από τα μεγάφωνα ως αντισυνταγματική την απαγόρευση. Στη συνέχεια οι δυνάμεις των ρωσικών ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, περικύκλωσαν και συνέλαβαν περίπου 70 νεαρούς, τους οποίους ξυλοκοπούσαν κατά τη μεταφορά τους στις «κλούβες» της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κακοποίηση των διαδηλωτών συνεχίστηκε και στο αστυνομικό Τμήμα.

Οι διαδηλωτές απελευθερώθηκαν μετά από πολύωρες παρεμβάσεις κομμουνιστών βουλευτών. Αρχικά αυτή την προσπάθεια ξεκίνησε ο Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, όπως και οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Β. Μπενεντίκτοφ και Ο. Σμόλιν. Χρειάστηκε όμως η παρέμβαση του Ι. Μέλνικοφ, Α' αντιπροέδρου του ΚΚΡΟ και αργότερα και του Γκ. Ζιουγκάνοφ, προέδρου του ΚΚΡΟ, για να αρχίσει στις 18.00 το απόγευμα η απελευθέρωση των δεκάδων διαδηλωτών.

Τα γεγονότα όμως δε σταμάτησαν εκεί. Λίγο αργότερα ομάδα νεοναζιστών «σκίνχεντ» επιτέθηκε με πέτρες στα γραφεία της Επιτροπής Περιοχής του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στην πόλη, όπου βρίσκονταν εκείνη την ώρα και αρκετοί από τους νεολαίους, που είχαν νωρίτερα συλληφθεί. Τελικά οι κομμουνιστές κατάφεραν να διώξουν τα φασιστοειδή.

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν πως αρκετοί είναι αυτοί που έχουν «θορυβηθεί» από τις φετινές αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις της νεολαίας στη Ρωσία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ