Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πάλη κατά των γαιοκτημόνων

Μέτρα επανακατάληψης καλλιεργήσιμων εδαφών από την κυβέρνηση και το λαϊκό κίνημα

Η Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς αλληλεγγύης στο πρόσφατο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, απ' όπου και το στιγμιότυπο
Η Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς αλληλεγγύης στο πρόσφατο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, απ' όπου και το στιγμιότυπο
Εντείνεται η μάχη που δίνει η κυβέρνηση Τσάβες ενάντια στους μεγαλογαιοκτήμονες, στα πλαίσια της ριζικής αγροτικής μεταρρύθμισης που προωθεί μέσα από την εφαρμογή του νόμου για τη γη. Η πάλη αυτή χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως ζωτικής σημασίας για τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την αποκατάσταση στην ύπαιθρο, όπου λίγες οικογένειες γαιοκτημόνων έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις, που παραμένουν για χρόνια ανεκμετάλλευτες, τη στιγμή που χιλιάδες είναι οι ακτήμονες αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βενεζουέλα, που διαθέτει τεράστιες εύφορες εκτάσεις, αναγκάζεται να εισάγει γύρω στο 80% διατροφικών προϊόντων. Ετσι η προσπάθεια που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό με τη στήριξη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, με καταλήψεις γης από τους αγρότες, είναι μια διαδικασία επανάκτησης εδαφών που μπορούν να καλλιεργηθούν.

Η διαδικασία αυτή δεν προχωράει χωρίς αντιστάσεις από την πλευρά των γαιοκτημόνων (Latifundistas) και δεν είναι λίγες οι φορές που πληρώνουν δολοφόνους - εκτελεστές για να σκοτώνουν ηγέτες των αγροτών. Σε δύο χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν δολοφονηθεί 140 στελέχη του αγροτικού κινήματος. Την περασμένη βδομάδα μάλιστα σημειώθηκε και επίθεση στο σπίτι του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας και Γης της Βενεζουέλας, Αντόνιο Αλμπαράν, από πληρωμένους μπράβους των γαιοκτημόνων, επίθεση που απαντήθηκε από τις λαϊκές δυνάμεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, τον τελευταίο χρόνο σε 7 επαρχίες έχουν επανακτηθεί 174.987 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης και η διαδικασία συνεχίζεται, έτσι που χιλιάδες οικογένειες αποκτούν γεωργικούς τίτλους χρήσης της γης. Την ίδια στιγμή προχωράει με στήριξη του κράτους η οργάνωση της παραγωγής σε συνεταιριστική παραγωγική βάση. Η όλη διαδικασία πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, αν συνδυαστεί με μια σειρά μέτρων και κοινωνικών προγραμμάτων που υλοποιούνται από τη λαϊκή κυβέρνηση και με το γεγονός ότι η χώρα προχωράει σε βουλευτικές εκλογές στις 4 Δεκέμβρη. Και η αγροτική μεταρρύθμιση εντάσσεται σε αυτό που ο Πρόεδρος Τσάβες ονομάζει εμβάθυνση των αλλαγών σε όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, στο «δρόμο για το σοσιαλισμό» και εξηγεί στον πληθυσμό ότι πρόκειται «στην πραγματικότητα για σοσιαλιστικά μέτρα, που πρέπει να προχωρήσουν ως ο μόνος δρόμος για να ελαττωθούν τα προβλήματα του έθνους, που πηγάζουν από το καπιταλιστικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ