Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Στον ... αυτόματο των χορηγών

Και πάλι υποσχέσεις και κούφια λόγια από τον υφυπουργό

Το γνωστό «φάρμακο διά πάσαν νόσον», τους ...χορηγούς, που χρησιμοποιούν όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ανέσυρε και πάλι προχτές ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης για την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), για να ...έχει αυτή απήχηση στην κοινωνία!

Αυτό πρότεινε, μιλώντας σε σύσκεψη, με τους εκπροσώπους της ταλαίπωρης Λυρικής. Εντύπωση προκαλεί η αφασιακή αναφορά στον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Λ. Καρυτινό ότι «δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, διότι απουσίαζε σε πολυήμερο επαγγελματικό ταξίδι εκτός Ελλάδος». Λες και δεν έχει υποβάλει εδώ και μήνες την παραίτησή του... Μάλιστα, ο υφυπουργός αναμένει την επιστροφή του, προκειμένου να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός της χειμερινής περιόδου της ΕΛΣ... Οσον αφορά στα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα της ΕΛΣ, ο Π. Τατούλης ανέφερε ότι «θα καταβληθεί στο ακέραιο η ετήσια επιχορήγηση που έχει εγκριθεί για το 2005 και ότι θα δοθεί και επιπλέον επιχορήγηση από τον Ειδικό Λογαριασμό». Σε τι ύψος θα ανέλθει η επιχορήγηση, δεν είπε. Το ΥΠΠΟ, πάντως, οφείλει στη Λυρική 3.300.000 ευρώ, από τα οποία δεν έχει καταβάλει δεκάρα... Λέξη δεν είπε και για το μείζον πρόβλημα της ΕΛΣ, το κτιριακό.

Είπε όμως ότι «επειδή τα αιτήματα της Λυρικής Σκηνής είναι πολλαπλάσια, θα ζητηθεί αναλυτικότερος υπολογισμός των δαπανών για το υπόλοιπο διάστημα του 2005 και για το 2006» και ότι «η αναλογία εσόδων - εξόδων που είναι 1 προς 6 είναι υπερβολικά χαμηλή και δε συναντάται πουθενά στον κόσμο»!. Τι κι αν επανέλαβε το κλισέ ότι «η Πολιτεία θα ενισχύει πάντοτε την Εθνική Λυρική Σκηνή»; Η συνταγή για τον υφυπουργό είναι ότι «πρέπει και η Λυρική ως ΝΠΙΔ να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των χορηγιών όχι μόνον για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να αυξήσει την απήχηση που ένας τέτοιος θεσμός πρέπει να έχει στην κοινωνία». Να παραδοθεί, δηλαδή, στις ορέξεις των σύγχρονων Μαικηνών! Λες και αυτοί είναι που θα αυξήσουν την απήχησή της στην κοινωνία και όχι το πολύπλευρο πολιτιστικό έργο της, που θα έπρεπε να έχει την αμέριστη στήριξη της πολιτείας. Ενα έργο, που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθος και σε πλάτος και να έχει πανελλαδική και όχι μόνο εμβέλεια, αν εξαρτάται από τους κάθε λογής «σωτήρες»! Το έργο το έχουμε ξαναδεί και δε δικαιώνει τον κ. Τατούλη. Αραγε, το Μέγαρο Μουσικής αυξάνεται και πληθύνεται χάριν των χορηγών του ή επειδή προικίζεται πλουσιοπάροχα κυρίως με δημόσιο χρήμα;




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ