Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Αλέθονται» στο μύλο της ανταγωνιστικότητας

Για άλλη μια φορά εξετάστηκαν οι τρόποι ακόμα πιο αποτελεσματικής και σκληρής εκμετάλλευσης των μεταναστών από το μεγάλο κεφάλαιο

Τα σύνορα θα ανοίξουν για να τον εκμεταλλευτούν. Θα κλείσουν, όταν πια δεν τον χρειάζονται...

Associated Press

Τα σύνορα θα ανοίξουν για να τον εκμεταλλευτούν. Θα κλείσουν, όταν πια δεν τον χρειάζονται...
Με ευχολόγια για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, με όρους σεβασμού των δικαιωμάτων και της διαφορετικότητάς τους, αλλά και με ένα ξεκάθαρο μήνυμα που «δείχνει» τον μετανάστη μόνο ως οικονομική αξία που μπορεί να συμβάλλει στην... ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της χτεσινής πρώτης μέρας του 2ου ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα: «Διασφαλίζοντας τα οφέλη από τη μετανάστευση στη ΝΑ Ευρώπη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αλλωστε είναι σαφής η πολιτική της ΕΕ που θέτει τους μετανάστες στην υπηρεσία της ντόπιας και ξένης εργοδοσίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Σ' αυτό το πλαίσιο οι μετανάστες εξετάζονται ως μετρήσιμο στοιχείο και ανάλογα περνούν ή όχι τα σύνορα. Αυτό το στόχο εξυπηρετούν και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υψώνονται στις διαδικασίες νομιμοποίησης, αλλά και οι αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται. Ασχετα αν χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, προσπάθησε να πείσει ότι η αυστηρότητα των ζητούμενων δικαιολογητικών γίνεται για να... προστατέψει το μετανάστη από επιτήδειους. Οταν έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές περιπτώσεις εκμετάλλευσης των μεταναστών, ακριβώς γιατί, παρότι βρίσκονται και δουλεύουν χρόνια στη χώρα, δεν μπορούν να το αποδείξουν.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι απαιτήσεις της ΕΕ αυξάνονται, σχεδόν προσαρμόζονται στα πρότυπα των πολυεθνικών, καθώς ζητούνται οι καλύτεροι και με τις μεγαλύτερες δεξιοτεχνίες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Μαρί Μπουντρογιάννη, υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων της κυβέρνησης του Οντάριο του Καναδά: «Σήμερα σημειώνεται μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα σε διάφορες χώρες του κόσμου για να προσελκύσουν τους "καλύτερους" μετανάστες, δηλαδή εκείνους με τα καλύτερα προσόντα... Επενδύουμε έτσι στο οικονομικό μας μέλλον». Οπως γίνεται αντιληπτό, οι ...μη δεξιοτέχνες θα ρίχνονται στον Καιάδα.

Τα στοιχεία δείχνουν την εκμετάλλευση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, 1 στους 35 κατοίκους, δηλαδή το 3% των κατοίκων του πλανήτη, είναι μετανάστες. Περίπου 2,5 με 4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται κάθε χρόνο να μεταναστεύουν, ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - όπως το Αμστερνταμ - στις οποίες το ποσοστό του μεταναστευτικού πληθυσμού αγγίζει το 40%. Συνολικά στον κόσμο οι μετανάστες υπολογίζονται περίπου στα 200 εκατομμύρια, οι οποίοι συνεισφέρουν στις χώρες υποδοχής τους περίπου 1,7 τρισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, το 13% του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες. Ο αριθμός των ασφαλισμένων μεταναστών ανέρχεται στις 400.000, εκ των οποίων οι 340.000 ανήκουν στο ΙΚΑ, οι 50.000 στον ΟΓΑ και 10.000 στο ΤΕΒΕ. Στα δε σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, ένας στους 6 μαθητές είναι μετανάστες, ενώ το 90% αυτών έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται τέλος ότι περίπου το 30% του ΑΕΠ στης Αλβανίας προέρχεται από εμβάσματα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 700 εκατ. ευρώ προέρχονται από Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Επίσης το 10% του ΑΕΠ των Φιλιππίνων προέρχεται από εμβάσματα μεταναστών.

  • Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καλούνται οι ΔΟΥ να μη χορηγούν ΑΦΜ σε μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής, πέρα από το διαβατήριο, που είναι επίσης απαραίτητο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ