Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Παλεύαμε για να βρούμε ένα σωσίβιο... »

Οι επιβάτες που καταθέτουν στο δικαστήριο περιγράφουν καρέ καρέ την κατάσταση τη στιγμή του ναυαγίου και επισημαίνουν ότι μόνο από τύχη δε χάθηκαν κι άλλες ζωές εκείνη τη νύχτα

Σωσίβια έψαχναν τη στιγμή του ναυαγίου οι επιβάτες για να σωθούν αλλά μάταια...
Σωσίβια έψαχναν τη στιγμή του ναυαγίου οι επιβάτες για να σωθούν αλλά μάταια...
«Οι καμπίνες δεν είχαν σωσίβια. Δύο ηλικιωμένοι έκλαιγαν γονατιστοί και παρακαλούσαν για ένα σωσίβιο, το οποίο δεν πήρανε ποτέ. Θα χάθηκαν και αυτοί μαζί με τόσους άλλους». Τα λόγια της Βασιλικής Μανώλη, που ταξίδευε και εκείνη μαζί με τον άντρα της, ο οποίος πνίγηκε στο τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», αντηχούν στην πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών όπου διεξάγεται η δίκη και φέρνουν στο νου όσων ακούν τις φρικιαστικές στιγμές που έζησαν οι επιβάτες του πλοίου τη νύχτα της 26ης του Σεπτέμβρη 2000.

Για ακόμα μία μέρα το λόγο είχαν οι επιβάτες του «ΣΑΜΙΝΑ», που με τις καταθέσεις τους δήλωσαν την επιθυμία τους να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αλλά και την αγανάκτησή τους για το έγκλημα - όπως το χαρακτηρίζουν - που έγινε έξω από το λιμάνι της Πάρου, με ευθύνη τόσο των εφοπλιστών που είχαν το σαπιοκάραβο όσο και των πολιτικών τους εκπροσώπων, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τότε και της ΝΔ σήμερα.

«Οταν ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο, ήμασταν στις καμπίνες μας. Αμέσως βγήκαμε έξω, αλλά κάποιος από το πλήρωμα, που δεν μπορέσαμε να δούμε γιατί είχαν σβήσει τα φώτα, μας φώναζε: Γυρίστε πίσω, δεν έγινε τίποτα! Ευτυχώς που ο περισσότερος κόσμος δεν τον άκουσε αλλιώς δε θα είχε σωθεί κανένας!», σημείωσε η Β. Μανώλη, η οποία τραυματίστηκε πολύ άσχημα, στα πλευρά, αλλά και στο μάτι, ενώ οι μνήμες από εκείνη τη νύχτα δε θα φύγουν ποτέ από το μυαλό της, αφού στο ναυάγιο έχασε το σύντροφο της ζωής της.

Την κατάθεσή της ήρθαν να συμπληρώσουν τα λόγια της Ευθυμίας και του Στέλιου Φαραούνη, που με το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» έκαναν το γαμήλιο ταξίδι τους! Οπως τόνισαν, το πλοίο μετά το χτύπημα πήρε κλίση πολύ γρήγορα, ενώ η απουσία του πληρώματος και τα άθλια σωστικά μέσα έκαναν την κατάσταση χειρότερη. «Πηδήξαμε μέσα σε μια βάρκα που είχε περίπου 50 άτομα! Επιβάτες προσπαθούσαν με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους να κόψουν τα συρματόσκοινα και να ξεκολλήσουν τη βάρκα, αλλά δεν ξεκόλλαγε από τη θέση της», τόνισε ο Στ. Φαραούνης, και συνέχισε: «Βουτήξαμε στη θάλασσα και προσπαθήσαμε να απομακρυνθούμε από το πλοίο που μέσα σε μισή ώρα από την πρόσκρουση βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του και τη βάρκα που ήταν γεμάτη κόσμο, αλλά και τόσους άλλους...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ