Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Ξέφυγαν και τα ελλείμματα

Παρά τα έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα του περασμένου Μάρτη, την τιτλοποίηση και το σφαγιασμό δαπανών (για δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικούς σκοπούς), το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο κατά 725 εκατ. ευρώ

Μεγαλύτερο, τουλάχιστον κατά 725 εκατ. ευρώ, θα είναι το έλλειμμα του κράτους για το έτος 2005, σε σχέση με τους στόχους του τακτικού προϋπολογισμού που ψήφισαν πέρσι το Δεκέμβρη οι βουλευτές της ΝΔ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2005 και τις εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τα μεγέθη μέχρι το τέλος του έτους, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Από τις αναμενόμενες υπερβάσεις στο έλλειμμα - θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν είχαν ληφθεί τα έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα και ο συμπληρωματικός σφαγιασμός στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - κερδισμένοι βγήκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο (καρπώθηκαν νέες γενναίες φοροαπαλλαγές και κίνητρα) και ζημιωμένοι οι εργαζόμενοι (που πλήρωσαν τα έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΛΚ για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2005:

  • Τα συνολικά καθαρά έσοδα του κράτους (από φόρους και άλλες άλλες πηγές) θα αυξηθούν κατά 10,2% συγκριτικά με το 2004 έναντι στόχου 7,4%. Η αύξηση των εσόδων είναι τεχνητή και οφείλεται στα πρόσθετα έσοδα ύψους 1.800 εκατ. ευρώ από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Ομως και με την τιτλοποίηση, τα συνολικά έσοδα του κράτους αναμένεται να ανέλθουν σε 42.264 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 43.710 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν από τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό. Θα σημειωθεί, δηλαδή, μια υστέρηση στα έσοδα κατά 446 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης) που επιβλήθηκαν τον περασμένο Μάρτη.
  • Οι συνολικές δαπάνες του κράτους (πρωτογενείς, τόκοι, δημόσιες επενδύσεις) αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,3%, έναντι στόχου για αύξηση 4,8%. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα διαμορφωθούν σε 47.884 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν να συγκρατηθούν στα 47.577 εκατ. ευρώ. Ετσι, παρά το μικρότερο - σε σχέση με τον ετήσιο στόχο - ποσοστό αύξησης, οι δαπάνες εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα είναι μεγαλύτερες κατά 307 εκατ. ευρώ, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 350 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι 25% τις δαπάνες για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών ιδρυμάτων (θέατρα, μουσεία κλπ.) και τους ΟΤΑ.
  • Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα συγκρατηθεί στο 3,6% του ΑΕΠ, αλλά θα ανέλθει στα 9.242 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για συγκράτησή του στα 8.517 εκατ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ