Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ζητά αρμοδιότητες και χρήματα

Αποτέλεσμα της αδιέξοδης και για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής αποτελεί η πολύμηνη κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που χτες οδήγησε το ΔΣ του σε παραίτηση «πάσης από το νόμο προβλεπόμενης αποζημιώσεως», κάτι που σημαίνει «αυξήστε τον προϋπολογισμό του φορέα κι ας μην πληρωνόμαστε εμείς».

Στη συνεδρίαση της 13/10, το ΔΣ του ΙΕΠ αποφάσισε να ζητήσει από το ΥΠΠΟ: Υπαγωγή «των συναφών προς το ΙΕΠ δράσεων του Υπουργείου στην επιτελική ευθύνη και αρμοδιότητα του ΕΙΠ». Επαρκή, αυτοτελή προϋπολογισμό, ανεξαρτήτως των άλλων τυχόν επιχορηγήσεων που θα λαμβάνει για τις δράσεις του το ΕΙΠ. Ολα αυτά να γίνουν μέχρι το τέλος του 2005.

Να σημειωθεί ότι το ΙΕΠ δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '90 από το ΥΠΠΟ για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, με την προσφιλή, στο δικομματισμό, νομική μορφή του ΝΠΙΔ. Δημιούργησε παραρτήματα σε διάφορες χώρες και οργανώνει εκδηλώσεις. Αργότερα δημιουργήθηκε ο γνωστός Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ, με όμοιες με του ΙΕΠ αρμοδιότητες.

Η «γιγάντωση», βέβαια, των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΠ ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την υπολειτουργία του ΙΕΠ. Πρόσφατα ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, είπε ότι το ΙΕΠ έχει «διαφορετική φιλοσοφία» από τον ΟΠΕΠ, υποσχόμενος ότι «θα» εξηγήσει αυτή τη «φιλοσοφία» σε συνέντευξη Τύπου, που όμως δεν έδωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ