Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΚΡΗΤΗ
Χαράτσια στους δημότες και ... «προσφορές» στους ιδιώτες

Αύξηση ανταποδοτικών τελών, ενδυνάμωση της Δημοτικής Αστυνομίας, αύξηση στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών και αναθέσεις έργων σε ιδιώτες, είναι οι κύριες δραστηριότητες της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου, τρία χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές

Η ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, σε συνδυασμό με τις όλο και πιο απλόχερες «προσφορές» στους ιδιώτες είναι τα βασικά συστατικά της πολιτικής της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου
Η ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, σε συνδυασμό με τις όλο και πιο απλόχερες «προσφορές» στους ιδιώτες είναι τα βασικά συστατικά της πολιτικής της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου
Της ανταποκρίτριάς μας ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΙΤΤΑΚΑ.--

«Μπαράζ» αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Ηρακλείου Κρήτης, έχει πάρει η διοίκηση του δημάρχου Γ. Κουράκη. Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, η αύξηση στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών, η παραπέρα στελέχωση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και ο υπερβολικός δανεισμός, μαζί με την εκτέλεση έργων με αναθέσεις σε ιδιώτες είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Σε αυτό το «έργο» έχει την άμεση στήριξη τόσο ενός μέρους των δυνάμεων του ΣΥΝ όσο και των δυνάμεων της ΝΔ, που αρκούνται σε μια ψεύτικη δήθεν «αντιπολίτευση».

Σήμερα, τρία χρόνια από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση του δήμου, ο «Ρ» παρουσιάζει εκτενώς την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε. Τόσο στους πρώτους 15 μήνες της θητείας της με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, όσο και στη συνέχεια με κυβέρνηση τη ΝΔ, η Δημοτική Αρχή σε καμιά περίπτωση δεν αντιπαρατέθηκε, δε διεκδίκησε, δε συγκρούστηκε.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχει αποσπάσει περισσότερα λεφτά για το Δήμο από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, αντίθετα έφερε λιγότερα και από τον προηγούμενο δήμαρχο. Από την άλλη, πρόβαλε ως επιτυχία των «διεκδικήσεων» του δημάρχου, τα όποια Ολυμπιακά έργα έγιναν στην πόλη και τα όποια αθλητικά έργα είχε χρηματοδοτήσει ως υφυπουργός Αθλητισμού. Αξιοποίησε στο έπακρο τη δικομματική συναίνεση στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων για την εκτέλεση των έργων, καθώς και για να προβάλει τα κυβερνητικά έργα ως έργα του Δήμου, έργα υψηλού κόστους και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Το Παγκρήτιο Στάδιο. Ενα έργο που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και που τώρα χρησιμοποιείται από ποδοσφαιρικές εταιρίες. Αυτό το έργο παρουσιάζεται για να προβληθεί η... δημοτική αρχή

ICON

Το Παγκρήτιο Στάδιο. Ενα έργο που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και που τώρα χρησιμοποιείται από ποδοσφαιρικές εταιρίες. Αυτό το έργο παρουσιάζεται για να προβληθεί η... δημοτική αρχή
Ο Δήμος παραμένει θεσμικά και οικονομικά υποβαθμισμένος και αδύναμος. Περιορίζεται στα ψίχουλα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) από την κυβέρνηση, που μάλιστα πάνε κατ' ευθείαν σε υποχρεώσεις στην τράπεζα, ενώ ψίχουλα πήρε και από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

Υποστηρίζει με επιμονή τη μεταβίβαση φορολογικής εξουσίας στους Δήμους. Στη διετία έχει αυξήσει 15% κατά μέσον όρο τα βασικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού, κοινοχρήστων χώρων), με κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με το εισόδημα των δημοτών, που την εμφανίζει ως απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Αντίστοιχα, αύξησε τα τιμολόγια ύδρευσης - αποχέτευσης της δημοτικής επιχείρησης.

Γενίκευσε την εκτέλεση έργων ύδρευσης - αποχέτευσης με συμμετοχή των δημοτών στο 50% -100% της δαπάνης στις περιοχές και χωριά του Ηρακλείου που τυπικά βρίσκονται ακόμα εκτός σχεδίου, διότι δεν έχει ακόμη κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής. Αυτό μάλιστα έγινε με «λαϊκή συμμετοχή» σε επίσημη συμφωνία με κάποιους Πολιτιστικούς Συλλόγους που μαζεύουν τα λεφτά και λιβανίζουν τον δήμαρχο σε φιέστες πως «τους έλυσε τα προβλήματα». (Π.χ. 1.200.000 ευρώ θα μαζέψουν οι κάτοικοι της περιοχής Δυτικών Συνοικιών Λίντο - Ξεροπόταμου).

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ήδη πολλοί κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών του Δήμου Ηρακλείου, έχουν δώσει προκαταβολικά τα χρήματα που τους αναλογούν για την αποχέτευση και ακόμα έργα δεν έχουν δει. Σήμερα, ζητούν τα χρήματά τους πίσω από το Δήμο που δεν μπορεί να απαντήσει για το τι ακριβώς έγιναν τα χρήματα και πότε θα προχωρήσουν τα έργα.

Προχωρεί στην πολιτική του δανεισμού και στην εκτέλεση έργων από ιδιώτες με αυτοχρηματοδότηση, αφού προετοιμάσει προσεχτικά προπαγανδιστικά το κάθε βήμα.

Ηδη, έχει πάρει απόφαση δανεισμού 2 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μικρού πάρκινγκ 132 θέσεων στην παλιά Λαχαναγορά. Προετοιμάζει το έδαφος για δανεισμό για το Πολιτιστικό Κέντρο. Αποφάσισε να κατασκευάσει με «σύμβαση παραχώρησης» σε ιδιώτη το μεγάλο υπόγειο γκαράζ 650 θέσεων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Τον «εξωραϊσμό» της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες, αλλά και της προσφυγής στις τσέπες των δημοτών για τα δημοτικά έργα, εξυπηρέτησε προπαγανδιστικά άριστα με την καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά σε δημοπρασία, πίνακα του Θεοτοκόπουλου, όπου 700.000 ευρώ έδωσε η Γ. Αγγελοπούλου και 300.000 ευρώ μάζεψαν δημότες με «εθελοντικές» προσφορές. Από την άλλη, καθυστερεί υπερβολικά την πληρωμή των υπαλλήλων, των εργολάβων και των προμηθευτών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ