Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Επιμένουν στη διχοτόμηση της δυτικής Αθήνας

Στην αρχή επικαλέστηκαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να δικαιολογήσουν τη διχοτόμηση της Δυτικής Αθήνας, αλλά τώρα που η «Ολυμπιάδα του 2004» ανήκει στο παρελθόν, για τους κυβερνώντες, πρώην και νυν (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), τα προσχήματα έχουν πέσει και αποκαλύπτεται ο ρόλος τους στην κατασκευή του επίγειου προαστιακού σιδηροδρόμου από τον Πειραιά μέχρι τις Τρεις Γέφυρες.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου για το τμήμα από τον Πειραιά μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, είχε αποφασίσει την κατασκευή δύο παράλληλων σιδηροδρομικών γραμμών επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Αποτέλεσμα αυτών των σχεδιασμών θα είναι η διεύρυνση του πλάτους του διαδρόμου κατά 10-12 μέτρα.

Με πρόσχημα τη γρήγορη αποπεράτωση του έργου, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση είχε επιλέξει την κατασκευή επίγειου προαστιακού σιδηροδρόμου, αρνούμενη το αίτημα των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για την κατασκευή υπόγειου προαστιακού σιδηροδρόμου. Η υπόθεση είχε φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η Ολομέλεια του ΣτΕ με θετική εισήγηση (και όχι αρνητική, όπως είχαμε γράψει στις 8/6/2002) του συμβούλου Επικρατείας Φ. Αρναούτογλου είχε κάνει δεκτές τις προσφυγές της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», του Δήμου Αθηναίων και κατοίκων της περιοχής και με την υπ' αριθμόν 2805/2002 απόφασή της ακύρωσε την κατασκευή του επίγειου προαστιακού σιδηροδρόμου.

Ωστόσο, μετά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ, η πολιτεία επανήλθε και πάλι στον επίγειο προαστιακό και με κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Μεταφορών και Γεωργίας (122839/2004) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Ετσι, αν και δεν υφίστανται το επείγον των Ολυμπιακών Αγώνων, επιμένουν στη διχοτόμηση της Δυτικής Αθήνας και την κακοποίηση του περιβάλλοντος. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει και πάλι κάτοικοι της περιοχής και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Σπ. Χαλβατζής, ζητώντας την ακύρωση του έργου, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 3/2/2006.

Ετσι, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνες για τη διχοτόμηση και τα τείχη που θα υψώσουν στη Δυτική Αθήνα, γιατί:

  • Με την κατασκευή του επίγειου προαστιακού, ουσιαστικά καταργείται η οδός Κωνσταντινουπόλεως, που είναι ένας βασικός οδικός άξονας της πόλης των Αθηνών.
  • Στη δυτική Αθήνα ουσιαστικά υψώνουν τείχη, με την κατασκευή ηχοπετασμάτων που το ύψος τους φτάνει μέχρι τα επτά μέτρα για τη μείωση της μεγάλης ηχορύπανσης που θα προκαλείται.
  • Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής όλων των δυτικών συνοικιών του Δήμου Αθηναίων με πληθυσμό που υπερβαίνει τους 300.000 κατοίκους.
  • Προβλέπεται η κατάργηση όλων των ισόπεδων διαβάσεων των πεζών και οχημάτων επί της Κωνσταντινουπόλεως, με εξαίρεση την ισόπεδη διάβαση της Ιεράς Οδού, η οποία έχει προγραμματιστεί για να πεζοδρομηθεί, στα πλαίσια της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατασκευή του προαστιακού προβλεπόταν να γίνει υπόγεια και είχαν συνταχθεί οι σχετικές προμελέτες. Οι υπεύθυνοι, όμως, για τα Ολυμπιακά έργα ανάλωσαν τα προβλεπόμενα κονδύλια και έτσι εγκαταλείφθηκαν οι αρχικοί σχεδιασμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ