Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Κρούσμα ωμής καταπάτησης του ασύλου

Το γεγονός καταδίκασε σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πολυτεχνείου

Την κατάφωρη παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου, που διαπράχτηκε χτες το πρωί στην Πολυτεχνειούπολη, στου Ζωγράφου, με ευθύνη του πρύτανη του Πολυτεχνείου, καταδίκασε σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος, με την απόφαση που έλαβε η Ανοιχτή Σύγκλητος του ιδρύματος, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι των εργαζομένων και, τελικά, την ίδια αυτή απόφαση την προσυπέγραψε και ο πρύτανης.

Με πρόφαση μια παράξενη διάρρηξη του γραφείου του προέδρου της Σχολής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών - Μηχανικών Υπολογιστών, μπήκαν στη σχολή τρεις άντρες της ασφάλειας μετά από κλήση της διοίκησης του ιδρύματος. Την ίδια ώρα, συνεδρίαζε η Σύγκλητος, όπου μόλις έγινε αντιληπτό το γεγονός της καταπάτησης του ασύλου, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι σύλλογοι φοιτητών και εργαζομένων και η συνεδρίαση μετατράπηκε σε Ανοιχτή Σύνοδο για το συγκεκριμένο θέμα.

O πρύτανης και άλλοι καθηγητές ισχυρίστηκαν ότι έχει ξανασυμβεί πολλές φορές, αστυνομικοί να μεταβαίνουν στο ίδρυμα για περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων και ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δε συνιστά παραβίαση ασύλου!

Ομως, η νομοθεσία περί ασύλου ξεκαθαρίζει ρητά ότι οι δυνάμεις καταστολής μπορούν να εισέρχονται στα ιδρύματα μόνο μετά από σχετική απόφαση της Συγκλήτου ή της Επιτροπής Ασύλου. Στο Πολυτεχνείο δεν υπάρχει Επιτροπή Ασύλου και η Σύγκλητος ποτέ δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για κάτι τέτοιο.

Φοιτητές, εργαζόμενοι και άλλα μέλη της Συγκλήτου ανταπάντησαν στους ισχυρισμούς των πρυτανικών αρχών ότι αν αντιμετωπίζουν εκτεταμένο πρόβλημα κλοπών χρειάζεται να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες - εργαζόμενοι στο ίδρυμα. Ο πρύτανης παραδέχτηκε ότι του ανήκει εξ ολοκλήρου η ευθύνη για το περιστατικό και «δεσμεύτηκε» κατά κάποιον τρόπο ότι δε θα ξανασυμβεί, βάζοντας την υπογραφή του στην ανακοίνωση της Συγκλήτου που το καταδικάζει.

Κύκλοι του Πολυτεχνείου κάνουν λόγο για στημένη προβοκάτσια, καθώς βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν την επέτειο εορτασμού του παλλαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση περί κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, με αφορμή τις συζητήσεις για το νέο νόμο - πλαίσιο των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι αστυνομικοί μπήκαν με συμβατικό αυτοκίνητο στο χώρο και πήγαν μέχρι το κτίριο, όπου είχε σημειωθεί η κλοπή, με τη συνοδεία υπαλλήλου του ιδρύματος. Ωστόσο, λένε ότι προκλήθηκαν φθορές στο αυτοκίνητο και κύκλοι του υπουργείου σχολίαζαν, πως ...οι πρυτανικές αρχές έπρεπε να παρείχαν τις κατάλληλες εγγυήσεις, εκτός αν εκεί είναι άλλο κράτος! Λες και δε γνωρίζει το υπουργείο ότι το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά πράγματι ένα «κράτος» στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση...

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου

Στην απόφαση της Ανοιχτής Συγκλήτου που καταδικάζει το γεγονός επισημαίνεται: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η καταστολή εντείνεται ως μέτρο πίεσης και έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης εις βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτή ακριβώς η πολιτική, που θέλει να τρομοκρατήσει και να ποινικοποιήσει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, πραγματοποιείται όχι μόνο με διώξεις, με την παρακολούθηση των πάντων και με την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αλλά βρίσκει την έκφρασή της και μέσω της αμφισβήτησης ενός ιστορικού λαϊκού κεκτημένου, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες έμπρακτων προσπαθειών υλοποίησης αυτής της στόχευσης, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία)».

Τονίζονται, ακόμα, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που ανοίγει θέμα περί «χρησιμότητας ή μη» του ασύλου και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του ξεσηκωμού του 1973.

Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα καταδικάζει κάθε προσπάθεια ή σκέψη για αμφισβήτηση του ασύλου. «Υπερασπιζόμενοι το άσυλο, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας, την ελευθερία του λαού, αλλά και το δικαίωμά μας να διεκδικήσουμε συλλογικά αυτά που μας ανήκουν.

Οφείλει να υπάρξει άμεση παραίτηση, οποιουδήποτε φέρει την πολιτική ευθύνη, για την κλήση της αστυνομίας σε χώρους ασύλου. Η καταδίκη του συγκεκριμένου γεγονότος αποτελεί χρέος ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οργάνων της, αλλά και συνολικότερα των φοιτητών, της νεολαίας και του λαού.

Η απάντηση απέναντι σε όσους επιβουλεύονται κεκτημένα και λαϊκές κατακτήσεις, θα έρθει έμπρακτα και με μαζικούς όρους μέσω της συλλογικής μας δράσης», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ