Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ BALCO
«Και έζησαν αυτοί καλά... »

Το ...παραμύθι του περίφημου σκανδάλου παραγωγής αναβολικών είχε ένα όμορφο τέλος για όλους...

Τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό θέλει να προσφέρει τώρα ο Βίκτορ Κόντε (!!!)

Associated Press

Τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό θέλει να προσφέρει τώρα ο Βίκτορ Κόντε (!!!)
Πολύ κακό για το τίποτα. Αλλωστε, ακόμα και οι ζημιές που ίσως να πάθει το σύστημα πρέπει να είναι ελεγχόμενες ή τουλάχιστον να μην είναι ανεπανόρθωτες. Οι «αποκαλύψεις», τα «συγκλονιστικά στοιχεία», οι μεγαλοστομίες για «κάθαρση» έδωσαν τη θέση τους στις ποινές ...χάδια. Οι ομολογίες ήταν αρκετές για τους δικαστές όπως και οι υποσχέσεις απ' τους κατηγορούμενους και υπεύθυνους του σκανδάλου ότι τώρα αποφάσισαν να δουλέψουν για το καλό του αθλητισμού. Αυτό μάλλον έφτανε...

Το ...παραμυθάκι

Η περίφημη υπόθεση των εργαστηρίων BALCO πέρασε πλέον στο αρχείο, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τους υπεύθυνους και βέβαια χωρίς να υπάρξει ουσιαστικά βάθος, όσον αφορά στις ευθύνες. Και όλοι, βέβαια, αναρωτιούνται μετά τα αποτελέσματα, αν τελικά άξιζε ο κόπος να γίνει τόσος ντόρος με τη μορφή που τουλάχιστον έγινε...

Το «παραμύθι» τελείωσε και φυσικά είχε «κακούς δράκους», οι οποίο όμως δε θα μπορούσαν να εξοντωθούν εξ ολοκλήρου από το «καλό πριγκιπόπουλο» (βλ. συμφέροντα), αφού η συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια ήταν τέλεια. Από την αρχή που «η κόκκινη κλωστή ήταν στην ανέμη» μέχρι το τέλος όπου έγινε ο διαχωρισμός των ρόλων καλών και κακών. Ο ένας χρειαζόταν τον άλλο για τις δουλιές του. Μόνο που οι δουλιές αλλάζουν κάποτε και τότε ο κάθε ...κατεργάρης πρέπει να μπει στον πάγκο του. Η BALCO σαν εταιρία εκπλήρωσε το έργο της. Και ίσως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνθήκες να την ξεπέρασαν. Τότε το χαρτί δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να καεί, χωρίς να φτάσει και στη ...στάχτη. Αλλωστε, ακόμα και οι «κακοί» γνωρίζουν πολλά σε κάποιες περιπτώσεις. Η BALCO μάς τελείωσε λοιπόν και τώρα «Ζήτω...» τι; Οχι, πάντως, ο καθαρός αθλητισμός όπως τον ονειρεύεται ο Βίκτορ Κόντε που θέλει να προσφέρει και τις γνώσεις τους (!!!). Ποιος εγγυάται ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι το τέλος και όχι ο κρίκος μιας αλυσίδας; Ο Αμερικανός καθηγητής πανεπιστημίου δρ. Τσαρλς Γεσάλις, σε μια χαρακτηριστική δήλωση πριν λίγους μήνες ήταν σαφής ότι ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έφηβοι έχουν χρησιμοποιήσει τις τελευταίες δεκαετίες στεροειδή, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Και γι' αυτό τουλάχιστον δε φταίει μόνο η εταιρία του Βίκτορ Κόντε. Αθλητισμός - επιδόσεις - κέρδος είναι μια σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη. Για να έρθει ο δεύτερος κρίκος και να ακολουθήσει ο τρίτος ο δρόμος πρέπει να είναι σίγουρος και οι πιθανότητες αποτυχίας, άρα και «χασούρας», μειωμένες στο ελάχιστο.

Από τους πρώτους που ...κάηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν ο Τιμ Μοντγκόμερι

Eurokinissi

Από τους πρώτους που ...κάηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν ο Τιμ Μοντγκόμερι
Μια πτυχή εκτός των παρασκηνιακών μεθόδων που πρέπει να γίνει αυτό είναι και η πλύση εγκεφάλου στους φιλάθλους - οπαδούς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον αθλητικό συντάκτη Χάουαρντ Μπράιαντ, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για το ντόπινγκ στο μπέιζμπολ, ένας από τους λόγους που δεν έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της χρήσης στεροειδών στο άθλημα αυτό είναι ότι οι οπαδοί δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το αν τα ινδάλματά τους ντοπάρονται. «Το κοινό αγαπάει το προϊόν όπως είναι, και η Ομοσπονδία το γνωρίζει».

Αυτός είναι και στόχος γενικότερα. Οτι σε έναν «κόσμο αγγελικά πλασμένο υπάρχουν και μερικοί διάβολοι» αλλά τα ...ψωμιά τους είναι λίγα. Θα συλληφθούν και θα «εξορκιστούν».

...και το όμορφο τέλος

Την προηγούμενη βδομάδα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές στους τρεις από τους τέσσερις εμπλεκόμενους, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ελαφρυντικές. Το γιατί το εξήγησε ο ίδιος ο εισαγγελέας Κέβιν Ράιαν, που δήλωσε «ότι οι ποινές δε θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Ισως αυτή τη νομοθεσία να ήθελε να ευχαριστήσει η ...πέτρα του σκανδάλου Βίκτορ Κόντε ιδιοκτήτης των εργαστηρίων, όταν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του και πρόσθεσε: Αποφάσισα να στρέψω τη γνώση, την εμπειρία και την αποφασιστικότητά μου στο να κάνω τον αθλητισμό πιο τίμιο για τους αθλητές και τους φιλάθλους».

Πιο συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο επέβαλε στον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου Βίκτορ Κόντε, που παρασκεύαζε και χορηγούσε στους αθλητές απαγορευμένες ουσίες, 4μηνη φυλάκιση, ισάριθμους μήνες κατ' οίκον δικαστική επιτήρηση και δύο χρόνια δικαστική επιτήρηση.

Ο Γκρεγκ Αντερσον, προπονητής του μπέιζμπολ, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος και διανομή απαγορευμένων ουσιών καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση και άλλους τόσους μήνες κατ' οίκον δικαστική επιτήρηση. Παράλληλα, το δικαστήριο τους επέβαλε το πρόστιμο των 10.000 δολαρίων, ενώ τους αφαιρέθηκε η άδεια κατοχής όπλου. Αμφότεροι είναι υποχρεωμένοι να παραδοθούν και να μεταφερθούν στις φυλακές την 1η Δεκέμβρη.

Ο Τζέιμς Βαλέντε, αντιπρόεδρος του εργαστηρίου, στενός συνεργάτης του Κόντε, που φέρεται να βρισκόταν σχεδόν πίσω από κάθε υπόθεση ντόπινγκ, είναι υπό επιτήρηση μετά την ομολογία του πως διένειμε στεροειδή για να ελαφρύνει τη θέση του. Τέλος, το τέταρτο άτομο της υπόθεσης, ο πρώην γυμναστής του Βρετανού σπρίντερ Ντουέιν Τσέιμπερς, Ρέμι Κορτσέμνι, αναμένεται να δικαστεί τους επόμενους μήνες.

Στο εν λόγω σκάνδαλο, έχουν εμπλακεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως ο Ντουέιν Τσέιμπερς και η Κέλι Ουάιτ, οι οποίοι εκτίουν ήδη την ποινή του διετή αποκλεισμού. Ο Τιμ Μοντγκόμερι και η Κρίστι Γκέινς περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου της Λοζάνης στα τέλη του μήνα, για να δουν αν θα τιμωρηθούν με τη σειρά τους. Οι δυο τους δε βρέθηκαν ποτέ θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ, ωστόσο τα ονόματά τους βρέθηκαν σε λίστα στα γραφεία της BALCO το 2003, μετά από έφοδο των Αρχών.

Για το φινάλε της ιστορίας αξίζει να αναφέρουμε το περιστατικό με την πρόταση των ΗΠΑ στο τελευταίο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου για το διά βίου αποκλεισμό όσων συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση αναβολικών...


ΜΠ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ