Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ερευνες για αρχαιοκαπηλία

Το ενδεχόμενο να κατέχει αρχαιότητες, παρανόμως, εξετάζει η κυπριακή αστυνομία, ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Ματσάκης. Χτες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η αστυνομία «παρέλαβε» από το σπίτι του ευρωβουλευτή, σε χωριό κοντά στη Λευκωσία, περίπου 300 μπαούλα.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές ερευνούν καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο Μ. Ματσάκης κατέχει αρχαία αντικείμενα και κειμήλια, αρκετά από τα οποία προέρχονται από σπίτια εκτοπισμένων στις κατεχόμενες περιοχές. Η επιχείρηση άρχισε χτες το απόγευμα και δεν αναμενόταν να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ πραγματοποιήθηκε μετά την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Παύλος Φλουρέντζος, δήλωσε ότι καταρτίζεται κατάλογος των αντικειμένων, για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο ευρωβουλευτής κατείχε παράνομα αρχαιότητες. Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, αρχαιολογικά θεωρούνται τα αντικείμενα που χρονολογούνται μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Ο Μ. Ματσάκης δήλωσε ότι πρόκειται για συλλογή έργων τέχνης που άρχισε πριν από το 1974. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει στην κατοχή του 300 μπαούλα, καθώς και δεκάδες πιθάρια, ενώ στο σπίτι του διατηρεί εργαστήρι συντήρησης των μπαούλων.

Να σημειωθεί ότι το όνομα του συγκεκριμένου ευρωβουλευτή έχει συνδεθεί από το 2004, από δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», με κύκλωμα που διακινεί αρχαιότητες και κειμήλια από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και το εξωτερικό, στο οποίο εμπλέκονται Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι έποικοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ