Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο

Η φωνή της Σοφίας Βέμπο είναι «δεμένη» με τις μέρες του πολέμου. Σήμερα η ΕΤ-3 στις 20.00 παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Σοφία Βέμπο: η τραγουδίστρια της νίκης». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ με καινούριες μαρτυρίες για τη ζωή της τραγουδίστριας που συνέδεσε τη φωνή και τα τραγούδια της με τις μέρες του Β' Παγκόσμιου πολέμου.

Η Σοφία Βέμπο είχε γεννηθεί το 1910 στην Καλλίπολη της Θράκης και πέθανε στην Αθήνα το 1978. Εμφανίστηκε στη σκηνή ως ηθοποιός το 1933 και στη συνέχεια συμμετείχε σε μουσικούς θιάσους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου με πατριωτικά τραγούδια έδινε κουράγιο στους στρατιώτες που μάχονταν στο μέτωπο. Μετά την εισβολή και κατοχή των Γερμανών στη χώρα μας διέφυγε στη Μέση Ανατολή και με το σύντροφο της ζωής της Μίμη Τραϊφόρο συγκρότησε θίασο για την ψυχαγωγία των στρατιωτών (1941-45). Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1946 και συγκρότησε δικό της θίασο.

Στο ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί απόψε παρουσιάζονται νέες πτυχές της προσωπικής της ζωής. Η έρευνα και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Εφραιμίδη, ενώ τα κείμενα και η επιμέλεια του Νίκου Βολωνάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ