Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Υπόθεση για τον... Σαμπρόλ

Ο Κλοντ Σαμπρόλ υπογράφει τη σκηνοθεσία του συγκλονιστικού δράματος «Γυναικεία υπόθεση», που θα προβληθεί αύριο Σάββατο στις 23.15 από το κανάλι «Βουλή - Τηλεόραση».

Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στην κατεχόμενη από τους ναζί Γαλλία, μια γυναίκα η Μαρί, μια κυνική γυναίκα και δυναμική νοικοκυρά, μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος ενός άντρα ανάπηρου πολέμου, βοηθά μια γειτόνισσά της να κάνει έκτρωση. Στη συνέχεια αποφασίζει ότι αυτό είναι ένα «επάγγελμα» που μπορεί να καλυτερέψει τη ζωή της, να βοηθά δηλαδή τις γυναίκες να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις. Η Μαρί δε θα διστάσει μάλιστα μπροστά στην επιθυμία της για εξουσία να γίνει δοσίλογος, ενώ προσπαθεί να απομακρύνει το σύζυγό της Πολ, τον οποίο αντιμετωπίζει ψυχρά και ταπεινωτικά. Παράλληλα νοικιάζει δωμάτια σε πόρνες, προκαλώντας την οργή και την περιφρόνηση του συζύγου της, ο οποίος την καταγγέλλει στις αρχές. Η Μαρί κατηγορείται για «έγκλημα κατά του κράτους» και η κυβέρνηση του Βισί, θέλοντας να την κάνει παράδειγμα προς αποφυγήν, την καταδικάζει σε θάνατο.

Ο Κλοντ Σαμπρόλ προσπαθεί να μην κρίνει ηθικά την ηρωίδα του, στρέφοντας την προσοχή του θεατή στον κοινωνικό περίγυρο της εποχής. Φοβερή η ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, που τιμήθηκε το 1988 στο Φεστιβάλ Βενετίας. Παίζουν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Φρανσουά Κλιζέ, Μαρί Τρεντινιάν Νιλς Ταβερνιέ, Ντομινίκ Μπλαν.

«Οικόπεδα με θέα», σε σκηνοθεσία Τζέιμς Φόλεϊ

Οταν κάποιος θέλει με πάθος κάτι, κάνει τα πάντα παρασυρόμενος από το πάθος αυτό. Τέσσερις πωλητές, μπλέκονται σε έναν άμετρο ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που υπάρχει προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πωλήσεις τους. Φέρονται σαν να είναι συμμορία κλεφτών. Το κέρδος είναι πολύ μεγάλο, το ίδιο και η δόξα. Κλέβουν, λένε ψέματα, παίρνουν ο ένας τη θέση του άλλου και στο τέλος εκμηδενίζονται μέσα στον εφιαλτικό ανταγωνισμό.

Παίζουν: Τζακ Λέμον, Αλ Πατσίνο, Εντ Χάρις, Αλαν Αρκιν, Κέβιν Σπέισι, Τζόναθαν Πράις, Αλεκ Μπόλντουιν (αύριο Σάββατο, «Alpha», 00.15).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ