Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ???????????
«Μια βροχερή σελήνη κι ένα πιάνο»

Ο Φρειδερίκος Σοπέν το 1849 στη μοναδική υπάρχουσα φωτογραφία του
Ο Φρειδερίκος Σοπέν το 1849 στη μοναδική υπάρχουσα φωτογραφία του

Στον Φρειδερίκο Σοπέν θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Η μουσική του μιλάει κατ' ευθείαν στην καρδιά των ανθρώπων όλου του κόσμου. Ενας ρομαντικός που όμως δεν αφηγείται με τη μουσική του, «ζωγραφικούς πίνακες», αλλά εκφράζει ισχυρά προσωπικά συναισθήματα που πάντα συγκινούν.

Ηταν ο πρώτος που επινόησε τις μπαλάντες και τα «Σκέρτσο» ως ανεξάρτητο είδος μουσικής γραφής. Ηταν επίσης εκείνος που έδωσε ένα «βαθύτερο» ύφος στα «Νυχτερινά», ενώ εμπλούτισε την πολωνέζικη μαζούρκα και το βιεννέζικο βαλς.

Ο Φρειδερίκος Σοπέν γεννήθηκε στις 22 Φλεβάρη 1810 στη Ζελάζοβα - Βόλα στην Πολωνία. Ο πατέρας του ήταν Γάλλος και η μητέρα του Πολωνή. Σε ηλικία 8 μόλις ετών έδωσε το πρώτο του κονσέρτο στη Βαρσοβία, ενώ το 1829 πρωτόπαιξε στη Βιέννη, όπου του προσφέρθηκε ως δώρο το πιάνο του Μπετόβεν. Ο Σοπέν εγκατέλειψε την Πολωνία οριστικά το 1830 παίρνοντας μαζί του μόνο λίγο χώμα σε μια ασημένια θήκη. Το 1831 ο Σοπέν εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σε δύο κονσέρτα το 1832 αποκαλύφθηκε το μέγεθος του μουσικού ταλέντου του. Ταυτόχρονα προσβάλλεται από φυματίωση, που θα τον βασανίσει για όλη την υπόλοιπη και δυστυχώς σύντομη ζωή του.

Το Νοέμβρη του 1836 συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ρομαντική συγγραφέα και φεμινίστρια - πριν καν «πολιτογραφηθεί» ο όρος - Αυγή Ντιπέν (Γεωργία Σάνδη), και συνδέθηκε μαζί της με μια μυστηριώδη σχέση που κράτησε εννέα χρόνια. Το τελευταίο κονσέρτο του Σοπέν στο Παρίσι δόθηκε στις 12 Φλεβάρη 1848, ενώ το τελευταίο της ζωής του στις 16 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς στη Σκοτία.

Ο μεγάλος Πολωνός συνθέτης πέθανε στο Παρίσι στις 17 Οκτώβρη 1849 και αναπαύθηκε στο νεκροταφείο Περ Λασέζ, ενώ πριν πεθάνει παρακάλεσε την αδελφή του Λουίζα να πάρει την καρδιά του στην Πολωνία, η νοσταλγία της οποίας τον βασάνιζε σε όλη του τη ζωή. Ηταν μόλις 39 ετών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ