Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στο Αμστερνταμ

Ενα κανάλι στο Αμστερνταμ
Ενα κανάλι στο Αμστερνταμ
Για τις αντιφάσεις της Ολλανδικής πρωτεύουσας, γράφει σήμερα ο Βασίλης Λιόγκαρης.

Ψιλόβροχο και δεν είσαι τυχερός με το Αμστερνταμ. Τυχερός θα ήσουν, εάν ντάλα καλοκαίρι πετύχαινες μια λιόλουστη μέρα. Ωστόσο, τίποτα δεν αλλάζει τον προγραμματισμό σου, γιατί το βαπορέτο είναι κλειστό με τζαμαρία και έτσι μπορείς να θαυμάσεις την υπέροχη διαδρομή, ανάμεσα στα πάμπολλα κανάλια της πόλης με τις εκατοντάδες γιοφύρια και τις μικρές και κομψές προβλήτες, όπου τις στολίζουν τεράστιες γκρενά γλάστρες με κόκκινα ολοζώντανα γεράνια κι άλλα μικρολούλουδα.

Είτε χειμώνας είναι, είτε άνοιξη και καλοκαίρι - ποιο καλοκαίρι - το λουλούδι είναι το σήμα κατατεθέν της γερασμένης πόλης. Ωστόσο, νομίζεις πως τα πολλά λουλούδια σε τίποτα δεν επηρεάζουν την καθημερινή ζωή της και την αέναη κίνηση των κατοίκων και των περαστικών της.

Οι άνθρωποι της πλατείας Νταμ και του καναλιού με τα κόκκινα φανάρια, κάνουν ανενόχλητα και προκλητικά τη δουλιά τους. Σαν σε πανηγύρι, επιδεικνύουν την πραμάτεια τους και τον τρόπο χρήσης στους τουρίστες και τους περαστικούς μπροστά στα αδιάφορα μάτια της αστυνομίας.

Η μεγάλη πληγή του Αμστερνταμ δεν είναι μόνον η διακίνηση και η εμπορία των ναρκωτικών, αλλά ότι η διαδικασία αυτή είναι τρόπος ζωής και ρουτίνας, είναι ένα θέμα στα ενδιαφέροντά τους. Ανετα, ύστερα από τη χρήση, μπορούν να ξαπλώσουν σε κάποιο υγρό παγκάκι στην άκρη του καναλιού ή να γείρουν την πλάτη τους στη φθαρμένη πρόσοψη ενός παμπάλαιου και χαρακτηριστικού σπιτιού με τα γραφικά πλαγιαστά κεραμίδια και τις σοφίτες τους.

Νόμιμο μαγαζί στο Αμστερνταμ που διαθέτει διάφορες ναρκωτικές ουσίες - κυρίως κάναββη και μαριχουάνα στους πελάτες (γνωστά ως «Coffee shops»)
Νόμιμο μαγαζί στο Αμστερνταμ που διαθέτει διάφορες ναρκωτικές ουσίες - κυρίως κάναββη και μαριχουάνα στους πελάτες (γνωστά ως «Coffee shops»)
Παρακάτω θα συναντήσεις το κινητό συνεργείο, που παρακολουθεί και προμηθεύει εντελώς δωρεάν στον ασθενή τη χρειαζούμενη σωστή και ανόθευτη δόση, ελέγχοντας, χωρίς πολλές φορές να τα καταφέρνει, ή να περιορίσει την κατάσταση, γιατί η εξάπλωση των ναρκωτικών είναι ραγδαία και επικίνδυνη.

Το γραφικό Αμστερνταμ. Το μεγάλο λιμάνι του βορρά βουλιάζει μέσα στα κανάλια, στην ιστορία και τις αμαρτίες του.

Η γοητεία του μειώνεται μες στα θολά και μουχλιασμένα κανάλια, που ανελέητα έχει φθείρει ο χρόνος, παρασέρνοντας παλιές δόξες, θρύλους και μεγαλεία.

Η παλιά τέχνη αποτυπώνεται στις δαντελωτές προσόψεις των σπιτιών, που υγραίνουν, σκουραίνουν και καταρρέουν αργά και αναπόφευκτα. Το κόστος, όπως μας είπαν, της αναπαλαίωσής τους είναι τεράστιο και δε συμφέρει.

Δυστυχώς, τα ίχνη γήρανσης της πόλης, η αφόρητη βρώμα και η σαπίλα των καναλιών, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά και υλικά, αλλά είναι κυρίως ηθικά. Είναι η προσωποποίηση της ξετσιπωσιάς και της ξεφτίλας. Είναι το προκλητικό και χυδαίο εμπόριο λευκής σάρκας και προσφορά αγοραίου έρωτα, εκεί στο φημισμένο κανάλι με τα κόκκινα φανάρια.

Ενα διψασμένο, ακόρεστο και πολύχρωμο πλήθος σουλατσάρει και γλαρώνοντας σπαταλάει τον καιρό του, χαζεύοντας στις βιτρίνες, όπου μοστράρουν τα προσόντα τους, όμορφες ημίγυμνες και ακκιζόμενες κοπέλες.

Κόκκινα φανάρια: Νεαρή κοπέλα πίσω από τη βιτρίνα πορνείου
Κόκκινα φανάρια: Νεαρή κοπέλα πίσω από τη βιτρίνα πορνείου
Η γυναικεία προσωπικότητα, η γυναικεία υπόληψη και αξιοπρέπεια καταβαραθρώνεται, μπροστά στα αδηφάγα και αρπαχτικά βλέμματα των πεινασμένων. Η γυναικεία κατάντια... Σαν κόσμημα πολυτελείας, ή σαν γαύρος την ώρα του ξεπουλήματος, σε ένα κοινό αλισβερίσι.

Παρ' όλα αυτά, το Αμστερνταμ, σαν μια παλιά γερασμένη αρχόντισσα, φορτωμένη τα πολλά της στολίδια, εξακολουθεί να παραμένει μια γοητευτική πόλη. Μια πόλη με πολλή κίνηση, με πολύ ρυθμό και ενδιαφέρον, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

Επίσης δε θα πρέπει να ξεχάσει κανείς και να αναφέρει ότι το Αμστερνταμ είναι η σημαντικότερη και η πλέον ιδιόρρυθμη πόλη της Ολλανδίας, η επίσημη αγαπημένη με δυο εκατομμύρια πληθυσμό και διασχίζεται από τον ποταμό Αμστελ. Είναι κτισμένη σε 90 περίπου νησίδες που χωρίζουν πάνω από εκατό κανάλια, πολλά των οποίων είναι μέσα και παράλληλα με τους κεντρικούς δρόμους, τις δεντροστοιχίες και τα πάρκα. Την πόλη, όπως είπαμε, κοσμούν πολλά ωραία και ιστορικά κτίσματα. Ο πύργος του Μιντ, παλιό φρούριο, το ξακουστό σ' όλον τον κόσμο Χρηματιστήριο και το περίφημο Ρίκσμουζεουμ, μουσείον τέχνης, όπου φυλάσσονται πίνακες των διασημότερων Ολλανδών και Φλαμανδών ζωγράφων. Το μουσείο Βανγκ Γκοκ και Ρέμπραντ. Είναι, επίσης, το κυριότερο κέντρο κατεργασίας αδαμάντων, χρυσού και αργύρου. Υπάρχουν εργοστάσια διυλίσεως πετρελαίου, σακχάρεως, σαπουνοποίας και απέραντα σε έκταση ναυπηγεία. Το ένα δέκατο του πληθυσμού ήταν εβραϊκής καταγωγής και κατά τη διάρκεια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου υπέστησαν πολλούς διωγμούς από τους ναζί. Πασίγνωστη είναι η ιστορία της Αννας Φρανκ από το ημερολόγιό της, που επί τρία χρόνια παρέμεινε κλεισμένη στη σοφίτα. Το σπίτι υπάρχει ακόμα, αλλά βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα από άποψη τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τα πολύχρωμα λουλούδια και οι πολύχρωμες ναρκωτικές ουσίες, συνυπάρχουν και τα δυο σε αφθονία...
Τα πολύχρωμα λουλούδια και οι πολύχρωμες ναρκωτικές ουσίες, συνυπάρχουν και τα δυο σε αφθονία...
Οση αντίρρηση ή επιφυλάξεις έχεις σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις που σου άφησε το Αμστερνταμ, η γνώμη σου θα αλλάξει παντελώς, όταν επισκεφθείς τις πανέμορφες εξοχές της χώρας.

Τα απέραντα καταπράσινα λιβάδια της, τα δαντελωτά από μικροκανάλια και τις εκατοντάδες αγελάδες να βόσκουν αμέριμνα.

Τα πανέμορφα πεντακάθαρα χωριά της, με τα γραφικά γιοφύρια και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους. Τα μικρομάγαζα με τις δεκάδες λιχουδιές, την ηρεμία του τοπίου και τη γλυκύτητα των κατοίκων της. Η άνεση και η ευγενική συμπεριφορά. Το Ζαάνταμ, το Ενταμ, το Βόλονταν και άλλα.

Οι τεράστιες τεχνολογικές εργασίες με τα διάφορα φράγματα που εμποδίζουν την είσοδο της θάλασσας.

Θα ανταμείψουν κάθε απαιτητικό επισκέπτη και θα τον επιβεβαιώσουν πως και αυτό το ταξίδι δεν πήγε στα χαμένα!



Μια όμορφη άποψη της πόλης
Μια όμορφη άποψη της πόλης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ