Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τ.Ο. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με οδηγό την ιστορία της τάξης μας

Η αναγκαιότητα ενίσχυσης της γραμμής σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική αναδείχτηκε μέσα από τη χτεσινή εκδήλωση για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

Από τη χτεσινή εκδήλωση της ΤΟ Υπηρεσιών της ΚΝΕ. Στο βήμα ο Γ. Μαυρίκος
Από τη χτεσινή εκδήλωση της ΤΟ Υπηρεσιών της ΚΝΕ. Στο βήμα ο Γ. Μαυρίκος
Πηγή γνώσης και οδηγός δράσης των νέων εργατών και εργατριών δεν μπορούν παρά να είναι οι αγώνες και οι αξίες της δικής τους τάξης, της εργατικής. Γιατί «το μέλλον μας δεν είναι αυτό που μας ετοιμάζουν... Το δίκιο κι η αλήθεια δεν κατακτιούνται με σκυμμένο το κεφάλι και υποταγή», όπως σημείωνε ένα απ' τα ταμπλό στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Υπηρεσιών της ΚΝΕ για την ιστορία του εργατικού κινήματος.

Ο πλούσιος διάλογος που ξετυλίχτηκε στην αίθουσα του Συνδικάτου Επισιτισμού Αθήνας, την οποία γέμισαν νέοι εργαζόμενοι απ' το Εμπόριο, τα Ξενοδοχεία, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τους Λογιστές και αλλού, φώτισε ακριβώς το μονόδρομο της αντίστασης που ανοίγεται μπροστά στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Με τη συγκρότησή της η εργατική τάξη έφερε στο προσκήνιο των εξελίξεων, ως δημιουργό, τις μάζες των εργαζομένων, έδειξε ότι την πρόοδο την καθορίζει η συλλογικότητα, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση. Η γραμμή της ταξικής πάλης και της ταξικής συνεργασίας, που εκφράστηκαν απ' την ίδρυση κιόλας της ΓΣΕΕ, έχουν δοκιμαστεί στην πράξη πια, πρόσθεσε. Κι έχει αποδειχτεί πως μόνο όταν το κίνημα ακολούθησε τη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης οι εργαζόμενοι απέσπασαν κατακτήσεις, όπως το 8ωρο, οι άδειες, τα επιδόματα. Απέκτησαν και αγωνίστηκαν για ζητήματα, όπως, π.χ., η κατάργηση διαχωρισμών σε γυναίκες και άνδρες του ίδιου κλάδου.

Οι ταξικές δυνάμεις αντιπαλεύουν όσους θέλουν να μετατρέψουν τον εργαζόμενο σε «σύγχρονο ραγιά», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, επισημαίνοντας παράλληλα τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, σε όλη την πορεία του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

«Μας λένε πολλές φορές, "μπορούν ν' αλλάξουν τα πράγματα;", ή "γιατί ν' ασχοληθώ εγώ τώρα με σωματεία;"», υπογράμμισε μια νεαρή άνεργη. «Οι νέοι τώρα δεν ξέρουν ούτε τι ώρα πάνε ούτε τι ώρα σχολάνε. Παίρναμε σύνταξη στα 50 και στα 58 και τώρα μας πάνε στα 65», επισήμανε ο Γ. Μαυρίκος αναδεικνύοντας πόσο επιτακτικός γίνεται διαρκώς ο αγώνας. «Μπορεί να χωρίζει μεγάλο διάστημα τη σπορά απ' το θέρος, αλλά είναι σίγουρο ότι αποτελέσματα θα' ρθουν», κατέληξε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων του Μπ. Μπρεχτ και εργατικά τραγούδια από νεανικό συγκρότημα, ενώ στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ