Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους!

Μετά τις χτεσινές μαζικές συγκεντρώσεις καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, επόμενος κορυφαίος σταθμός η συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Το κουλούρι, που καθιέρωσαν να κρατούν στις συγκεντρώσεις τους οι συνταξιούχοι, στη χτεσινή παναττική κινητοποίηση ήταν μισό. «Κάθε μέρα και χειρότερα» εξηγούσαν οι ίδιοι, καταγγέλλοντας την πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, με την εντεινόμενη ακρίβεια, τις συντάξεις της πείνας, τα πανάκριβα φάρμακα και την τσουχτερή τιμή του πετρελαίου, μπροστά στο χειμώνα που καταφτάνει.

Από κοντά και η κοροϊδία για τα παρακρατημένα του ΛΑΦΚΑ. «Από το 1993, έχω να παίρνω 1.685 ευρώ. Είμαι 81 χρονών και λένε πως θα τα δώσουν σε πέντε χρόνια. Μέχρι τότε δεν ξέρω καν αν θα ζω!», έλεγε ένας από τους εκατοντάδες συνταξιούχους που χτες, μέρα πανελλαδικής πανσυνταξιουχικής δράσης, συμμετείχε στη συγκέντρωση της Αθήνας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ύστερα από το κάλεσμα που απηύθυναν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ- ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ- ΟΤΑ - Δημοσίου.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις καταδικής της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής έγιναν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στις Σέρρες και στη Δράμα.

Μάθημα αγώνα

Οι απόμαχοι της δουλιάς έδωσαν για μια ακόμη φορά μαθήματα αγωνιστικότητας. Αλλά και μηδενικής ανοχής στην πολιτική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, ξεκαθαρίζοντας με τη μαζική και μαχητική πορεία τους πως οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου θα τους βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους, μέχρι να βρουν δικαίωση τα αιτήματά τους: 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, δωρεάν φάρμακα, επίδομα θέρμανσης ύψους 500 ευρώ, άμεση καταβολή του συνόλου των παρακρατημένων του ΛΑΦΚΑ. Με τις πικέτες, τα πανό και τα συνθήματά τους επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Αυτή την αποφασιστικότητα μετέφερε μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου, αλλά και οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών που χαιρέτισαν τη μεγάλη κινητοποίηση. Η αναφορά στο ΠΑΜΕ και στην απόφαση των συνταξιούχων να συμμετέχουν μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, πνίγηκε στο χειροκρότημα από τους συγκεντρωμένους. «Ολοι στους δρόμους, στις 12 Νοέμβρη, με την εργατιά του ΠΑΜΕ που παλεύει» το σύνθημα που ακολούθησε.

Η πορεία βγήκε στη Σταδίου, με κατεύθυνση το Σύνταγμα και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Με δύναμη και χωρίς σταματημό, οι συνταξιούχοι έκαναν τα αιτήματά τους σύνθημα: «1.050 ζητούν τα γηρατειά, να ζούμε με τη σύνταξη, όχι με ζητιανιά», «Η πλουτοκρατία τα θέλει όλα δικά της, φροντίζουνε γι' αυτή Γιωργάκης και Κωστάκης», «Οι κομπίνες σας δεν ξεγελούν κανένα, δώστε τώρα πίσω του ΛΑΦΚΑ τα κλεμμένα», «Επίδομα για θέρμανση ζητούν τα γηρατειά, για να μην ξεπαγιάσουμε στη βαρυχειμωνιά».

Μια ομάδα παιδιών στο προαύλιο της παλιάς Βουλής σηκώνει τα χέρια και χαιρετάει την πορεία, για να ακουστεί το σύνθημα από τους συνταξιούχους: «Ολα τα Ταμεία, τα 'φτιαξε η γενιά μας, κληρονομιά να μείνουνε στα εγγόνια, στα παιδιά μας».

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν εδώ και μέρες ενήμερος για την πορεία των συνταξιούχων, φρόντισε να εξαφανιστεί από το υπουργείο, γυρνώντας για μια ακόμη φορά προκλητικά την πλάτη στα δίκαια αιτήματά τους. Η αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών αρνήθηκε κάθε συζήτηση με τον ΓΓ του υπουργείου, διαβεβαιώνοντας την κυβέρνηση πως σύντομα θα τους βρει ξανά απέναντί της.

Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση είχε χαρακτήρα περιφερειακής κινητοποίησης, αφού στο Εργατικό Κέντρο συγκεντρώθηκαν συνταξιούχοι όλων των ταμείων από τους νομούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στις Σέρρες οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια διαδήλωσαν τα αιτήματά τους με πορεία μέχρι τη Νομαρχία. Μαζική ήταν η συγκέντρωση που έγινε και στην Καβάλα.

Το πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα των συνταξιούχων για το επόμενο διάστημα, εκτός από τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, περιλαμβάνει ακόμα:

  • Στις 7 Νοέμβρη, παναττική κινητοποίηση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητείται το θέμα της καταβολής ή μη του οικογενειακού επιδόματος.
  • Στις 23 Νοέμβρη, περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
  • Στις 20 Δεκέμβρη, συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ως εδώ και μη παρέκει! (2005-12-21 00:00:00.0)
Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Τρίτη (2005-12-18 00:00:00.0)
Ολοι σήμερα στις συγκεντρώσεις (2005-11-23 00:00:00.0)
Πανελλαδική δράση στις 2 του Νοέμβρη (2005-10-26 00:00:00.0)
«...Εμείς θα αγωνιστούμε σα να 'μαστε παιδιά» (2005-03-11 00:00:00.0)
Δεν επιστρέφει τα αναδρομικά (2004-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ