Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«... Εμείς θα αγωνιστούμε σα να 'μαστε παιδιά»

Μαχητική πορεία χτες και επανέρχονται στις 17 Μάρτη μαζί με τους εργαζόμενους

Πολύτιμο μάθημα αγώνα έδωσαν και πάλι χτες χιλιάδες συνταξιούχοι
Πολύτιμο μάθημα αγώνα έδωσαν και πάλι χτες χιλιάδες συνταξιούχοι
Μαζικό, μαχητικό «παρών» στο δρόμο του αγώνα έδωσαν για ακόμα μια φορά εκατοντάδες συνταξιούχοι της Αθήνας, οι οποίοι χτες το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση και πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατήγγειλαν: «Οι κομπίνες σας δεν ξεγελούν κανένα...», «του ΛΑΦΚΑ τα κλεμμένα ζητάτε να μας φάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε»...

Απαίτησαν: «Δώστε πίσω τώρα τα κλεμμένα», «Ανθρωπινές συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτό ζητούν τα γηρατειά», «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία»...

Δεσμεύτηκαν: «Τα χρόνια και αν περάσαν δε γέρασε η καρδιά, εμείς θα αγωνιστούμε σα να 'μαστε παιδιά»...

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Οι συνταξιούχοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Μάρτη, μέρα Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας.

Η συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν «εδώ και τώρα όλα τα κλεμμένα», από την επιβολή του ΛΑΦΚΑ, καθώς και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, όπως κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ, παροχή δωρεάν φαρμάκων κλπ.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που για τους συνταξιούχους, όπως είπε, «δεν αντέχει η οικονομία», ενώ ταυτόχρονα νέα προνόμια δίνονται στο κεφάλαιο. «Οσο για το ΠΑΣΟΚ - σημείωσε - που τώρα εμφανίζεται ως "συνήγορος" των συνταξιούχων, τους απαντάμε ότι απορρίπτουμε τη δημαγωγία τους. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Επόμενος σταθμός μας η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 17 Μάρτη».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης, τόνισε ότι «εμείς οι συνταξιούχοι δε δεχόμαστε αυτήν την πολιτική. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας».

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η πορεία που ακολούθησε, καθώς οι συνταξιούχοι με υψωμένες τις γροθιές δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα. Πρώτη στάση έγινε στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οδό Σταδίου. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα κ. Κωστόπουλο. Οπως είπε μετά τη συνάντηση ο Δ. Μαυροδόγλου, ο κ. Κωστόπουλος «δάκρυσε» κιόλας από το δίκαιο των αιτημάτων μας. «Εμείς, τόνισε, δε συγκινούμαστε με τέτοια κροκοδείλια δάκρυα και ζητάμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Η πορεία συνεχίστηκε στη Β. Σοφίας με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου. Φτάνοντας ωστόσο οι συνταξιούχοι στην Ηρώδου Αττικού ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ κλούβες είχαν αποκλείσει το δρόμο. Οι συνταξιούχοι απάντησαν με το σύνθημα «Εσείς που με τα ρόπαλα και χημικά χτυπάτε, τις ρίζες σας μέσ' το λαό ποτέ να μην ξεχνάτε». Μόλις ενημερώθηκαν ότι ο πρωθυπουργός απουσιάζει στο εξωτερικό, δήλωσαν ότι δε θα συναντηθούν με κανένα αντιπρόσωπό του, αλλά με επόμενη κινητοποίηση θα απαιτήσουν συνάντηση μαζί του.

Στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χτες το πρωί εκατοντάδες συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, ενώνοντας τη φωνή και τις δυνάμεις τους με όλους τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους σ' όλη τη χώρα. «Δώστε πίσω τώρα όλα τα χρήματά μας που παράνομα τα παρακρατούσατε 12 χρόνια. Ντροπή!», φώναζαν στη διάρκεια της πορείας που πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, όπου οι ομιλητές τους κάλεσαν να είναι σε ετοιμότητα ώστε αν τους αγνοήσουν οι κυβερνώντες, να συνεχίσουν, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, με ενότητα, αγώνα και ψήφο. Οι συνταξιούχοι διέλυσαν την πορεία τους μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, όπου ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 17 Μάρτη στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στις 12 το μεσημέρι, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Στο Ηράκλειο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ - ΤΕΒΕ και ΤΑΕ Ν. Ηρακλείου. Η συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Νομαρχίας, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο νομάρχη. Οι συνταξιούχοι τόνισαν την ανάγκη της ισχυροποίησης των αγώνων τους, με επόμενο βήμα τη μαζική συμμετοχή τους στις 17 Μάρτη στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγέραστοι και περήφανοι στον αγώνα (2005-11-24 00:00:00.0)
Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους! (2005-11-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση συνταξιούχων (2005-03-05 00:00:00.0)
Ολοι στο δρόμο (2004-11-30 00:00:00.0)
Μαχητική υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης (2001-11-09 00:00:00.0)
Συγκέντρωση συνταξιούχων (1996-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ