Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΞΗ Γ. ΠΑΣΟΥΛΑ
Ποινή στο συνδικαλιστή, παράσημο στον ασφαλίτη

Το Εφετείο καταδίκασε τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, παρά το γεγονός ότι το χαλκευμένο κατηγορητήριο κατέρρευσε για δεύτερη φορά

Τα εύσημα στους χαφιεδίστικους μηχανισμούς της ασφάλειας απέδωσε για μια ακόμη φορά χτες η Δικαιοσύνη, καταδικάζοντας το Γ. Πάσουλα, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδομών, για «πρόκληση ελαφριάς σωματικής βλάβης» σε βάρος ασφαλίτη που μαγνητοσκοπούσε την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στις 20 Οκτώβρη του 1999. Το Η' Τριμελές Εφετείο Αθηνών επέβαλε στον συνδικαλιστή και στέλεχος του ΠΑΜΕ την ποινή της 20ήμερης φυλάκισης με τριετή αναστολή, παρά το γεγονός ότι κατά την ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε για δεύτερη φορά το χαλκευμένο κατηγορητήριο που έστησε σε βάρος του η αστυνομία. Πρωτόδικα, ο Γ. Πάσουλας είχε καταδικαστεί σε τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Στην κατάθεσή του, ο φερόμενος σαν θύμα, ασφαλίτης Π. Γιουβανάκης, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε εντεταλμένη υπηρεσία, ομολογώντας προκλητικά ότι η μαγνητοσκόπηση των συγκεντρώσεων «προβλέπεται από τον κανονισμό της αστυνομίας» και ότι σκοπός των οικοδόμων που τον ξεσκέπασαν ήταν να τον «παρεμποδίσουν να κάνει το έργο του»! Οπως κατέθεσε, δέχτηκε επίθεση από τον Γ. Πάσουλα την ώρα που ο συνδικαλιστής βρισκόταν μέσα στο κτίριο του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου και συμμετείχε σε συνάντηση αντιπροσωπείας των οικοδόμων με τον τότε διοικητή Μ. Νεκτάριο! Στην πραγματικότητα, ο Γ. Πάσουλας επενέβη για να αποτρέψει τα χειρότερα όταν, βγαίνοντας από το ΙΚΑ, ειδοποιήθηκε από τους συναδέλφους του για το περιστατικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του τροχονόμου Μ. Ρηνάκη, ενώ ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της συγκέντρωσης, Στεφανής, υπερασπίστηκε τον ασφαλίτικο χαφιεδισμό λέγοντας ότι υπάρχει διάταξη στον κανονισμό της Αστυνομίας που επιτρέπει τη μαγνητοσκόπηση των συγκεντρώσεων «για εκπαιδευτικούς λόγους και για λόγους άσκησης» των ανδρών της Ασφάλειας!

Το αυταπόδεικτο στημένο κατηγορητήριο υποχρέωσε την εισαγγελέα της έδρας να ζητήσει την αθώωση του Γ. Πάσουλα, πρόταση που δεν έγινε τελικά αποδεκτή.

Στο πλευρό του Γ. Πάσουλα βρέθηκαν από το πρωί ο Χ. Κατσιώτης και ο Β. Κουμπούρας, μέλη της ΕΓ του ΠΑΜΕ, στελέχη της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, καθώς και δεκάδες συνδικαλιστές από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας.

Αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση, στελέχη του ΠΑΜΕ επισήμαναν ότι και αυτή η συνδικαλιστική δίωξη στοχεύει στο να τρομοκρατήσει τις φωνές που με συνέπεια αντιπαλεύουν την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, ενώ με την επιβράβευση του χαφιεδισμού επιχειρείται η νομιμοποίηση των ασφαλίτικων τακτικών στη συνείδηση του λαού και των εργαζόμενων. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Κάνιγγος στις 12 το μεσημέρι, να απαντήσουν και στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Ο ίδιος ο Γ. Πάσουλας δήλωσε ότι «οι συνδικαλιστικές διώξεις, οι αποφάσεις που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων και αθωώνουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ταξική. Η προσπάθεια να καμφθεί με δικαστικές αποφάσεις το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων θα πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της θα πάρουν απάντηση για το σύνολο της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής από τις πλατείες και τους δρόμους όλης της χώρας την επόμενη Πέμπτη, στην πανεργατική απεργία του ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ