Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αγέραστοι και περήφανοι στον αγώνα

Παρά τη βροχή, διαδήλωσαν χτες σε οχτώ πόλεις τα δίκαια αιτήματά τους

Με περηφάνια και αποφασιστικότητα διαδήλωσαν και χτες οι συνταξιούχοι ενάντια στην εξαθλίωση και τον εμπαιγμό από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση
Με περηφάνια και αποφασιστικότητα διαδήλωσαν και χτες οι συνταξιούχοι ενάντια στην εξαθλίωση και τον εμπαιγμό από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση
«Είμαστε η γενιά που πέρασε από φωτιά και σίδερο, πάλεψε για μια σειρά κατακτήσεις και με περηφάνια τις κληροδοτήσαμε στα παιδιά μας... Δε ζητάμε ελεημοσύνη, θα πρέπει εμείς που έχουμε προσφέρει στην πατρίδα μας να 'χουμε άλλη μεταχείριση κι όχι να μας πετάνε σαν στημένες λεμονόκουπες...». Στα παραπάνω λόγια του Δ. Μαυροδόγλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, με τα οποία χαιρέτισε στη χτεσινή, κοινή συγκέντρωση των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, αποτυπώνεται η αποφασιστικότητα, η μαχητικότητα αλλά και η περηφάνια με την οποία οι απόμαχοι της δουλιάς διατράνωσαν ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσουν τη συντονισμένη πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Εκτός από την Αθήνα, πανσυνταξιουχικές περιφερειακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Λάρισα, την Πάτρα, τα Γιάννενα, το Ρέθυμνο και τον Αγιο Νικόλαο.

Πορεία στη βροχή

Με το δυναμισμό που διέκρινε τη χτεσινή κινητοποίηση, οι συνταξιούχοι της Αθήνας απάντησαν στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που τους φιλοδωρεί για το 2006 αυξήσεις στις συντάξεις από 0,4 ως 1 ευρώ (!). Σε όσους μοσχοπουλάνε τα φάρμακα και το πετρέλαιο, σ' εκείνους που εξανεμίζουν τα πενιχρά τους εισοδήματα με την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, με την ακρίβεια. Και διαδήλωσαν διεκδικώντας - μεταξύ άλλων -κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, επίδομα θέρμανσης, άμεση και εφάπαξ καταβολή των οφειλών του ΛΑΦΚΑ, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κλπ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, εκπρόσωποι των συνταξιουχικών ταμείων σημείωσαν ανάμεσα σε άλλα ότι «ο δικομματισμός βλάπτει σοβαρά τη χώρα» και ότι «στις δημοτικές εκλογές «πρέπει να εισπράξουν απάντηση». Για «ακόμα ένα βήμα μπροστά» κάλεσε τους συνταξιούχους ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας εκ μέρους του Μετώπου, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση που πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα δεν είναι πρόσκαιρη.

Μετά τη συγκέντρωση, οι συνταξιούχοι πορεύτηκαν ως το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να σταματήσουν ούτε λεπτό να φωνάζουν ευρηματικά συνθήματα, παρά τη διαρκή βροχή. «Τα χρόνια κι αν περάσαν δε γέρασε η καρδιά, εμείς θ' αγωνιστούμε σαν να 'μαστε παιδιά!», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, μ' ενότητα και πάλη θα δικαιωθούμε!».

Μαχητικές συγκεντρώσεις

Ξανά στο δρόμο και στο πλάι των ταξικών δυνάμεων στις 14 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, θα βρεθούν οι συνταξιούχοι, όπως διαβεβαίωσαν και από τη συγκέντρωσή τους στη Θεσσαλονίκη, στο Εργατικό Κέντρο. Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν συνταξιούχοι όλων των ταμείων, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλες πόλεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και δυσχέραιναν τις μετακινήσεις. Μαχητική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στην Καβάλα, με συμμετοχή συνταξιούχων από τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν δυναμικά και ακατάπαυστα την πάλη τους ενάντια στην αντισυνταξιουχική - αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική διαμήνυσαν και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας, δίνοντας το αγωνιστικό «παρών» τους στη χτεσινή συγκέντρωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στα Γιάννενα οι συνταξιούχοι από τη Βορειοδυτική Ελλάδα πραγματοποίησαν μαζική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ καταδίκασαν και την παρουσία των δυο ασφαλιτών στο Συνδικάτο της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ