Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ
Αντιδραστικό περιεχόμενο με «νέο» περιτύλιγμα

Με φραστικούς εξωραϊσμούς, η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε χτες την πρόταση της αντεργατικής οδηγίας

Επανέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση οδηγίας «Μπόλκενστάιν» για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, διατηρώντας αυτούσιο τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της, παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της με 1.600 «συμβιβαστικές» τροπολογίες στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ολοκληρώθηκε χτες η σχετική συζήτηση.

Η «Αρχή της Χώρας Προέλευσης» παραμένει και προσαρμόζεται λεκτικά και για λόγους δημαγωγίας σε «Αρχή Ελευθερίας Παροχής Υπηρεσιών». Η πρόταση της «νεοδιαμορφωμένης» οδηγίας, που παραπέμπεται για έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιανουάριο στο Στρασβούργο προμηνύει έναν νέο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών - μελών, ως προς τη μείωση, πλέον, των ποιοτικών προτύπων στις επιχειρήσεις, την άμβλυνση των θεσμικών πλαισίων που διέπουν τη λειτουργία τους και διάλυση των κανόνων προστασίας των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, το οποίο αναμένεται να τροποποιηθεί προς το αντιδραστικότερο στην Ολομέλεια, βασική αρχή που διέπει την παροχή υπηρεσιών στην ΕΕ είναι η εξής: «Ο παρέχων υπηρεσίες, προκειμένου να πουλήσει τις υπηρεσίες του σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος, αρκεί να σέβεται τη νομοθεσία της χώρας, την οποία έχει σαν έδρα η εταιρία του».

Δυναμίτης στα εργασιακά δικαιώματα

Παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της οδηγίας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως υπερασπίστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα, εξασφαλίζοντας ότι θα ισχύει το εργατικό Δίκαιο της χώρας που παρέχεται η εργασία και όχι της χώρας στην οποία έχει έδρα η εταιρία, καμία διάταξη δεν τα εξασφαλίζει. Αλλωστε, με τη διαγραφή των διατάξεων που επιδίωκαν τροποποίηση της ισχύουσας οδηγίας Απόσπασης Εργατών, οι εργαζόμενοι δεν απέκτησαν καμία επιπλέον εγγύηση για τις αμοιβές τους, τις συμβάσεις τους, την ασφάλισή τους και κάθε κεκτημένο τους δικαίωμα, που μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας αποκλείονται θεωρητικά τα τυχερά παιχνίδια, ο οπτικοακουστικός τομέας, οι νομικές υπηρεσίες, η Υγεία, οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι Υπηρεσίες Γενικού Συμφέροντος. Δεν εξαιρούνται οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, στις οποίες περιλαμβάνονται η ενέργεια και το νερό. Σύμφωνα, μάλιστα, με απόψεις νομικών, οι παραπάνω εξαιρέσεις, μπορεί να αρθούν αν κάποιος προσφύγει στο δικαστήριο και ζητήσει να ενταχθούν στο πεδίο της οδηγίας, στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας...

Οι στόχοι, λοιπόν, της «νέας» πρότασης οδηγίας, παραμένουν και θίγουν βασικά λαϊκά δικαιώματα. Τα κράτη - μέλη υποχρεώνονται μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας, να υποβαθμίσουν τη νομοθεσία τους σε όλους τους κλάδους των υπηρεσιών, εναρμονίζοντάς την προς τα κάτω, ακυρώνοντας κατοχυρωμένα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών.

Στα μέτρα των μονοπωλίων

Ακόμα ενισχύονται τα μονοπώλια των αγορών υπηρεσιών και προχωρά η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, τόσο για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών, όσο και για το κόστος, αποκλείοντας τα λαϊκά στρώματα από την πρόσβαση.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ασκεί σοβαρότατες πιέσεις για αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων και υποβάθμιση των όρων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και το εργασιακό περιβάλλον. Δίνει δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να γιγαντώσουν τα μονοπωλιακά τους κέρδη, εκμεταλλευόμενες το χαλαρό θεσμικό πλαίσιο (π.χ. φορολογία, νομικό πλαίσιο), που διέπει τις επιχειρήσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ