Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Γαλαζοπράσινη σύμπλευση

Η κυβέρνηση άρπαξε χτες στη Βουλή την «πάσα» του εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ Στ. Μάνου

«Πρόβα... τζενεράλε» για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτέλεσε η χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της πρότασης του εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ Στ. Μάνου υπέρ της άρσης της μονιμότητας των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το θέμα των εργασιακών σχέσεων θα διευθετηθεί με νομοσχέδιο, το οποίο καταρτίζει το υπουργείο του, ενώ τάχθηκε ευθέως κατά της μονιμότητας.

«Η πρόταση νόμου εξυπηρετεί συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη» επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στα προωθούμενα αντεργατικά σχέδια. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Στέφανου Μάνου σημείωσε ότι απόψεις υπέρ της άρσης της μονιμότητας των υπάλληλων των πρώην ΔΕΚΟ «έχουν βρει απήχηση και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ», αφού «με την πάροδο του χρόνου απελευθερώνονται τομείς και εκεί βλέπουμε την απαίτηση του κεφαλαίου να πάρει τις δημόσιες επιχειρήσεις».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως με τις μετοχοποιήσεις, την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και τους «στρατηγικούς επενδυτές» που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «οι δημόσιες επιχειρήσεις περνούν στο μεγάλο κεφάλαιο». Παράλληλα αναφέρθηκε στην επέκταση του μέτρου των συμβασιούχων στις πρώην ΔΕΚΟ, μιλώντας για «συμβάσεις ορισμένου χρόνου», «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου» και «χτύπημα του 8ωρου». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «όταν η κυβέρνηση ήθελε να περάσει τα αντεργατικά της μέτρα και να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα, χρησιμοποίησε τους εργαζόμενους με καλύτερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, άδραξε την ευκαιρία της κατάθεσης της πρότασης νόμου προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αντεργατικής επίθεσης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η εμμονή στη μονιμότητα προσβάλλει βαρύτατα τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα», ενώ τόνισε πως «στόχος μας είναι η πλήρης και διαρκής απασχόληση. Δεν μπορεί να είναι η μονιμότητα το όραμα για τη νέα γενιά». Ενδεικτική ήταν και φράση του περί του ότι «οι συζητήσεις περί μονιμότητας ανήκουν στον περασμένο αιώνα»!

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι τόσο σε ημερίδες όσο και στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της άρσης της μονιμότητας. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για συνταγματικό ζήτημα που θα προκύψει εφόσον παλιότεροι και νεότεροι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν διαφορετικό εργασιακό καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ