Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μοναδικά βιβλιοεικονογραφικά έργα

Το μήνα Νοέμβρη, το «Atelier Σπύρου Βασιλείου» (Γουέμπστερ 5α), στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολύπλευρου έργου του ζωγράφου, φιλοξενεί στο καβαλέτο του, ως έργο του μήνα, μία από τις μακέτες για την εικονογράφηση του βιβλίου του Πέτρου Πικρού, «Από τον κόσμο που φεύγει στον κόσμο που έρχεται».

Ο Σπύρος Βασιλείου, σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, εργάστηκε συστηματικά στο χώρο του βιβλίου ως εικονογράφος, καλλιτεχνικός επιμελητής, σχεδιαστής εξωφύλλων, αλλά και με την ιδιότητα του συγγραφέα. Πριν ασχοληθεί με τη χαρακτική την περίοδο 1941-48, ήδη από τη δεκαετία του '30 εμπλέκεται συστηματικά με το χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας μαζί με τον Αγήνορα Αστεριάδη τα «Παιδικά Σχέδια» (1933) και φιλοτεχνώντας ένα βιβλίο για την ιδιαίτερη πατρίδα του («Γαλαξιδιώτικα Καράβια», 1934).

Το 1935, σύμφωνα με τη χρονολογία που αναγράφουν οι σωζόμενες μακέτες, ο Σπ. Βασιλείου, εικονογραφεί με 16 αυτόνομες συνθέσεις, το βιβλίο του Πέτρου Πικρού, «Από τον κόσμο που φεύγει στον κόσμο που έρχεται». Ο Π. Πικρός, ενεργό στέλεχος της αριστερής διανόησης την περίοδο του μεσοπολέμου, χρημάτισε αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» στο διάστημα 1926 - 1931, με ενεργό παρουσία στα αριστερά λογοτεχνικά περιοδικά «Πρωτοπόροι» και «Νέοι Πρωτοπόροι». Στους «Πρωτοπόρους» αρθρογραφούσε συστηματικά το 1931 και ο Σπ. Βασιλείου.

Οι εικόνες με τις οποίες «ντύνει» ο Βασιλείου το μυθιστόρημα, απηχούν επιδράσεις από τη ρώσικη πρωτοπορία και αποτελούν μοναδικά δείγματα ανάλογης γραφής στο σύνολο του έργου του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ