Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
10η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΕΠΠ
Δεκαετίες μετά, τα προβλήματα επαναπατρισμού παραμένουν...

Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων κλείνει φέτος 29 χρόνια από την ίδρυσή της. Στο χρονικό αυτό διάστημα είχε και έχει ανοιχτό μέτωπο με τις εκάστοτε κυβερνητικές αρχές για την προώθηση και λύση των προβλημάτων που προέκυψαν με τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την εγκατάστασή τους στην πατρίδα - στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και αγωνίστηκαν για την αξιοπρέπειά του και την προκοπή του. Δε θα υπερβάλουμε αν πούμε πως η επιστροφή ή όπως τον λέμε επαναπατρισμός, ήταν γι' αυτούς τους ανθρώπους μια Οδύσσεια που δεν την είχαν υποπτευθεί, επειδή υπολόγιζαν ότι η μεταπολίτευση θα τους ευνοούσε κάπως, καθώς πάρθηκαν κάποια μέτρα εκδημοκρατισμού. Τίποτε, όμως, το καλό δεν τους περίμενε, καμία υποδοχή, καμία μέριμνα ή κάτι που να έδειχνε ότι ο επαναπατρισμός γινόταν και με την έγνοια των κυβερνώντων...

Ολα τα παραπάνω και άλλα πολλά - κάποιες αδικίες από παραγνώριση και παραβίαση δικαιωμάτων - συνεχίζουν και σήμερα. Ολόκληρες δεκαετίες μετά και τα προβλήματά μας δε θα έχουν λυθεί! Και ο επαναπατρισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και πάνω από 15 χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες με τα παιδιά και τα εγγόνια τους ίσως να μην ξαναδούν την πατρίδα τους. Λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν να επαναπατριστούν μέσα στα ασφυκτικά χρονικά όρια (5 χρόνια) που καθόριζαν οι σχετικοί νόμοι και υπουργικές αποφάσεις. Οι επαναπατριζόμενοι πέραν αυτών των ορίων θεωρήθηκαν εκπρόθεσμοι και έχασαν τα προνόμια που καθόριζαν οι νόμοι και προπαντός τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους. Ετσι ο δρόμος της επιστροφής έκλεισε γι' αυτούς.

Εκτός αυτού ο νόμος για τον επαναπατρισμό είχε ένα αντιανθρωπιστικό όρο: Πως «μπορούν να επαναπατριστούν (μόνον) όσοι είναι "Ελληνες το γένος"»! Ετσι απαγορεύτηκε ο επαναπατρισμός των αλλόφωνων (σλαβόφωνων κυρίως) Ελλήνων πολιτών, που ήταν μαζί με τους Ελληνες προπολεμικά σ' όλες τις δραστηριότητες της ζωής στη χώρα μας. Πήραν μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο, στην Εθνική Αντίσταση, στο ΔΣΕ και βρέθηκαν πάλι μαζί με τους Ελληνες στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά.

Δεν είναι άσχετο εδώ να αναφέρουμε πως οι χώρες όπου παραμένουν οι πρόσφυγες συνεχίζουν να τους συνταξιοδοτούν, ενώ έχουν καταθέσει τα ποσά που, με βάση τις σχετικές Συμφωνίες, «χρεώθηκαν» να καταθέσουν. Ευτυχώς δεν έπαψαν να τους συνταξιοδοτούν...

Την ίδια ώρα και μετά από 30 χρόνια, οικογένειες επαναπατρισθέντων δε συνταξιοδοτούνται εδώ στην Ελλάδα! Εχουν προβλήματα απόκτησης της ιθαγένειας και υπηκοότητας των αλλοδαπών συζύγων. Παιδιά και εγγόνια, απόγονοι Ελλήνων που οι γονείς τους έχουν πεθάνει στην προσφυγιά δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα ή αν έρθουν κατατάσσονται στην κατηγορία των μεταναστών και πληρώνουν παραμονή, αντί να τους δεχτούν οι κυβερνώντες με χαρά, που προτιμούν να έρθουν στη γενέτειρα των γονιών τους.

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας αρνούνται οι εκάστοτε κυβερνήσεις να τροποποιήσουν το Ν. 1539/85 που αφορά τα ασφαλιστικά προβλήματα και τη συνταξιοδότηση των προσφύγων. Υπάρχουν άλυτα προβλήματα με δημευμένες και καταπατημένες περιουσίες, με τη μη αναγνώριση επιστημονικών τίτλων και διπλωμάτων. Και, κοντά σε όλα αυτά, οι επαναπατρισθέντες όταν θέλουν να υποβάλλουν σε κάποια υπηρεσία δικαιολογητικά, τους ζητάνε βεβαίωση ότι ήταν πολιτικοί πρόσφυγες οι ίδιοι ή παιδιά τους. Αλλά τη βεβαίωση αυτή το Τμήμα Αλλοδαπών του ΥΠΕΣ, η Γενική Ασφάλεια Αθηνών δεν τη δίνει, λέγοντας ότι έχουν καεί όλα τα αρχεία συνεπώς... Ετσι αρχίζει η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, αφού δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτε με βεβαίωση, με σφραγίδα επίσημης αρχής, αφού δεν παραχωρείται κάτι τέτοιο.

Χρόνια τώρα με υπομνήματά μας και παραστάσεις θέτουμε το προβλήματά μας, όμως οι αρμόδιοι κωφεύουν, αν και ορισμένες φορές αναγνωρίζουν το δίκιο μας. Η μισαλλοδοξία του παρελθόντος, που μας βασάνιζε δεκαετίες, άφησε ως φαίνεται κατάλοιπα... Πώς να εξηγηθεί ότι πχ βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ποτέ τους δεν έχουν κάνει μια Επερώτηση στη Βουλή για τα αιτήματά μας; Και όταν οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν Επερωτήσεις, κανείς από τους υπουργούς ή και βουλευτές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρει ότι έχει υπόψη του τα προβλήματά μας από τις συναντήσεις μας μαζί τους.

Ολοι τους ξέρουν πως οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες με τις σχετικές συμφωνίες που υπέγραψαν με τη χώρα μας, για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δώσανε τα χρηματικά ποσά που αναγράφονταν. Παρ' όλα αυτά δεν παίρνουν καμία θέση όταν στον Τύπο ή στην Τηλεόραση αναφέρονται διαστρεβλώσεις και συκοφαντίες, ότι δήθεν τα Ασφαλιστικά Ταμεία (NAT, ΤΣΑΥ) χρεοκόπησαν γιατί δώσανε συντάξεις στους πολιτικούς πρόσφυγες!

Ολα τα παραπάνω και άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα θα ξαναζητηθούν και στην 10η Συνδιάσκεψη από τους αντιπροσώπους και τους προσκαλεσμένους επαναπατρισθέντες - μέλη της Ενωσης μάς (ΠΕΕΠΠ). Από τη συζήτηση θα βγουν οι σχετικές αποφάσεις, τα ψηφίσματα και οι καταγγελίες προς τους αρμόδιους της κυβέρνησης, τα υπομνήματα προς τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς. Στο τέλος των συζητήσεων θα γίνει εκλογή νέου ΚΣ και ΕΕ, ενώ θα εκλεγούν και αντιπρόσωποι για το 3ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων.


Γρηγόρης ΦΩΤΟΥ
Πρόεδρος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ