Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Κραυγή αντίθεσης στην πολιτική των ΗΠΑ

Κεντρικό πρόσωπο της «Συνόδου των Λαών» ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Από τη μεγάλη χτεσινή διαδήλωση στη Μαρ ντελ Πλάτα

Associated Press

Από τη μεγάλη χτεσινή διαδήλωση στη Μαρ ντελ Πλάτα
ΜΑΡ ΝΤΕΛ ΠΛΑΤΑ.--

«Εδώ στο Μαρ ντελ Πλάτα να γίνει ο τάφος της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής», γνωστής ως ALCA... «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό και να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς μας»... Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες Φρίας, πυρπόλησε κυριολεκτικά το στάδιο ποδοσφαίρου του Μαρ ντελ Πλάτα που είχε ασφυκτικά γεμίσει από διαδηλωτές ενάντια στην πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αργεντινή, αλλά και τη «Σύνοδο της Αμερικής», τη «σύνοδο του Κεφαλαίου».

«Εξω ο Μπους! Στο διάολο η ALCA!» απάντησαν στον Πρόεδρο Τσάβες - που επέλεξε πρώτα να μιλήσει στη συγκέντρωση πριν παρουσιαστεί για την έναρξη της Συνόδου - οι χιλιάδες Αργεντίνοι που είχαν κατακλύσει από νωρίς το Στάδιο και συμμετείχαν πριν στη μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσαν εκατοντάδες οργανώσεις και το ΚΚ Αργεντινής. Στην κορυφή της πορείας ο Αργεντινός άσος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα και ο ηγέτης του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS) της Βολιβίας, Εβο Μοράλες. Οι δύο τους έφτασαν μαζί με χιλιάδες άλλους με το τρένο «Αλμπα Εξπρές» - από τα αρχικά της συμφωνίας ALBA («Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική») - που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης από το Μπουένος Αϊρες, μαζί με δεκάδες γνωστούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και αθλητές, όπως τον Βόσνιο σκηνοθέτη του κινηματογράφου Εμίρ Κουστουρίτσα, τον Κουβανό παγκόσμιο πρωταθλητή του άλματος εις ύψος Χαβιέ Σοτομαγιόρ, τον Κουβανό συνθέτη και τραγουδοποιό, Σίλβιο Ροντρίγκες - οποίος ήταν και το κεντρικό πρόσωπο της μεγάλης συναυλίας που ακολούθησε την ομιλία Τσάβες.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες με τον Ντ. Μαραντόνα

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες με τον Ντ. Μαραντόνα
Μια ομιλία που επικεντρώθηκε στην αντικατάσταση της ALCA, που για την επιβολή της πιέζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους και αποτελεί το πρώτο θέμα της ατζέντας του, αλλά και στη Σύνοδο που έχει επίσημο τίτλο: «Καταπολέμηση της φτώχειας με ανάπτυξη και δημοκρατική διακυβέρνηση». Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας αντιπρότεινε μια Συμμαχία κατά της Φτώχειας, όπως είχε προταθεί από τον δολοφονηθέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και που επρόκειτο να προσφέρει για τη σύστασή της τότε εκατό δισ. δολάρια.

«Η Συμμαχία για την Πρόοδο και κατά της Φτώχειας που είχε προταθεί από τον Κένεντι ήταν μια αξιοπρόσεκτη πρόταση για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αγροτική μεταρρύθμιση», τόνισε ο Τσάβες, μιλώντας στον Τύπο στο πλαίσιο 4ης Συνόδου των Αμερικανικών Κρατών. Παράλληλα, ο Τσάβες πρόσθεσε ότι έφτασε στη Μαρ ντελ Πλάτα, για να παρακολουθήσει την «κηδεία» της Παναμερικανικής Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου -πρωτοπαρουσιάστηκε επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον κατά τη Σύνοδο που είχε λάβει χώρα στο Μαϊάμι το 1994 - που περιλαμβάνει περιοχές από την Αλάσκα έως τη Γη του Πυρός και προωθείται από τον Τζορτζ Μπους, αλλά είναι σχεδόν νεκρή, όπως εξάλλου παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος Μπους σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αντί να δίνουμε οξυγόνο σε ένα νεκρό διάβολο, γιατί δεν προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την πρόταση Κένεντι ή να προτείνουμε κάτι παρεμφερές» αναρωτήθηκε ο Ούγκο Τσάβες, που πρόσθεσε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο το σχέδιο Κένεντι από αυτό των ΗΠΑ «που προτείνουν μια δολοφονική ελεύθερη συναλλαγή, η οποία το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τον αριθμό των φτωχών στη Λατινική Αμερική».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου κατά της πείνας με τουλάχιστον εκατό δισ. δολάρια απόθεμα για παροχή βοήθειας στους 262 εκατομμύρια φτωχούς της ηπείρου, εκ των οποίων τα 222 εκατομμύρια βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και τα 40 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Πόλη - φρούριο

Οσο για τις ίδιες τις εργασίες της 4ης «Συνόδου της Αμερικής», που άρχισαν χτες σε μία πόλη - φρούριο (τουλάχιστον 8.000 Αργεντινοί αστυνομικοί και 2.000 Αμερικανοί φυλάσσουν τους ηγέτες των 34 χωρών της αμερικανικής ηπείρου) οι περισσότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ελάχιστα μπορούν να επιτευχθούν όσον αφορά το στόχο της Συνόδου, που επισήμως είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ήπειρο, καθώς οι ΗΠΑ εννοείται ότι υποστηρίζουν - και θα αποτελέσει και το μότο της ομιλίας Μπους - πως «μόνο η ελεύθερη αγορά είναι η λύση», εν αντιθέσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων, που ακολουθούν ή επιθυμούν να ακολουθήσουν άλλο δρόμο και στόχος τους είναι η καταπολέμηση της φτώχειας που μαστίζει την τόσο πλούσια ήπειρο. Εξαίρεση οι δηλώσεις του Μεξικανού Προέδρου Βινσέντε Φοξ, που σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, τόνισε ότι «οι υπόλοιποι», αναφερόμενος σε όλους πλην φυσικά της Βενεζουέλας, «θα προχωρήσουμε»...

  • Αργά χτες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη Μαρ ντελ Πλάτα ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να πλησιάσουν στο χώρο της Συνόδου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ