Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Μάθημα» με επιστημονική προσέγγιση

Σε αντίθεση με τις αντιδραστικές προσεγγίσεις των συγγραμμάτων που αγνοούν τόσο τη διεθνή όσο και την ελληνική εμπειρία της απεξάρτησης

«Δε θα ξεπουλήσουμε την επιστήμη μας». «Δε θα τους χαρίσουμε τη ζωή μας». «Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης στον αγώνα για τα δικαιώματά μας».

Αυτό το μήνυμα έστειλαν φοιτητές, γονείς και εκπρόσωποι φορέων, στην εκδήλωση της ΚΝΕ, το περασμένο Σάββατο, με θέμα: «Προεδρικό Διάταγμα για τα ναρκωτικά και ο ρόλος που καλείται ο επιστήμονας να παίξει - Περιεχόμενο σπουδών σε επιστημονικό επίπεδο». Μια εκδήλωση όπου σκιαγραφήθηκε ανάγλυφα η προσπάθεια της άρχουσας τάξης να παραμεριστεί η προοδευτική ιδεολογία και να εξοβελιστούν απ' τα προγράμματα σπουδών οι τεκμηριωμένες επιστημονικά προσεγγίσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που μετέφεραν οι φοιτητές, για όσα διδάσκονται γύρω από την τοξικοεξάρτηση:

  • Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο μάθημα «Ψυχοπαθολογία Ενήλικα» αναφέρεται: «Η κάνναβη δεν επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες». «Η λήψη ινδικής κάνναβης δεν είναι συνώνυμη με την εξάρτηση»
  • Ιατρική Αθήνας, στο μάθημα «Ψυχιατρικής»: «Η γενετική συμμετοχή στην εξάρτηση έχει εκτιμηθεί σε ποσοστό 50-70%», δηλαδή είναι γενετικά τα αίτια για όσους πέφτουν στα ναρκωτικά!
  • Ιατρική Πάτρας, στο μάθημα «Παθολογίας 2»: «Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην προδιάθεση για εξάρτηση»
  • Στο ίδιο τμήμα, στο μάθημα της «Παιδιατρικής»: «Στις κοινωνίες μας οι έφηβοι κάνουν κατάχρηση ουσιών για μια πληθώρα λόγων... Πιθανά αίτια που ωθούν τους εφήβους στην κατάχρηση διαφόρων ουσιών είναι η αποδοχή τους από ομάδες συνομηλίκων τους, η μείωση του άγχους, οι τάσεις φυγής και οι επαναστατικές τάσεις εναντίον του κατεστημένου»
  • Στη Νοσηλευτική Αθήνας, δεκάδες σελίδες αφιερώνονται στα προγράμματα υποκατάστασης και μόλις μια σειρά στα «στεγνά».

«Οταν τα πανεπιστήμια και η έρευνα χρηματοδοτούνται από τις επιχειρήσεις είναι λογικό να προωθείται η λογική των υποκαταστάτων. Αυτή η τακτική αποφέρει σίγουρα πολύ περισσότερα κέρδη και γι' αυτό προτιμάται. Κέρδη άμεσα στο κεφάλαιο, αλλά και μακροπρόθεσμα. Γιατί όσοι υπηρετούν το κεφαλαιοκρατικό σύστημα δε θέλουν η νεολαία και ο λαός να αντιμετωπίζουν κατάματα την πραγματικότητα, να την ερμηνεύουν και να την αντιπαλεύουν. Είναι επιλογή τους αυτή η κατεύθυνση», επισήμανε η Αγγελική Γκούσγκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Και πρόσθεσε ότι η ΚΝΕ «θα ανοίξει με όλες τις δυνάμεις της το ζήτημα πιο επιθετικά. Θα προχωρήσουμε με εκδηλώσεις και αντιμαθήματα μέσα στις σχολές».

Στην εκδήλωση μίλησαν: Ο Ηλίας Μιχαλαρέας, εκ μέρους του Θεραπευτικού Προγράμματος «18 ΑΝΩ», ο Β. Χρηστάκης και η Βάσω Μελέντη, εκ μέρους των Συλλόγων Οικογένειας της «Στροφής» και του «18 ΑΝΩ» αντίστοιχα, ο Λεωνίδας Ριτζάκης, εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Κατερίνα Παπαγιάννη, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά, και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ