Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
Αστυνομοκρατία και απαγόρευση κυκλοφορίας

Αποψη από εργατική συνοικία στα προάστια του Παρισιού

Associated Press

Αποψη από εργατική συνοικία στα προάστια του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με έναν νόμο που ανασύρθηκε από την εποχή του γαλλο-αλγερινού πολέμου και θέτει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δίνοντας στις τοπικές αρχές το δικαίωμα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας η κυβέρνηση ντε Βιλπέν επέλεξε να αντιδράσει στην κλιμακούμενη ένταση που πυρπολεί τα υποβαθμισμένα φτωχά εργατικά προάστια του Παρισιού αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραταθεί, αν αυτό κριθεί απαραίτητο» και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα γίνει νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη της βδομάδας, έτσι ώστε να συζητηθεί μια «εκσυγχρονισμένη» νομοθεσία «ασφαλείας για τα προάστια».

Αλλωστε, ο νόμος στον οποίο βασίστηκε η απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για 12 ημέρες, εκτός και αν υπάρξει νέα κυβερνητική έγκριση. Επιπλέον, προαναγγέλθηκαν σειρά οικονομικών μέτρων ενίσχυσης του τομέα εργασίας κυρίως στα προάστια, ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία 15 επιπλέον «αστικών ζωνών ελεύθερης χρήσης», δηλαδή περιοχών κοντά στα προάστια όπου θα επιτραπεί η ανέγερση νέων βιομηχανικών μονάδων με την προοπτική της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η στάση της γαλλικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό από τα περισσότερα γαλλικά ΜΜΕ, που θέτουν πλέον το ερώτημα κατά πόσο αυτού του είδους τα κατασταλτικά μέτρα μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ή να πυροδοτήσουν περαιτέρω αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Λιμπερασιόν», όπου υπενθυμίζεται ότι ο Ζακ Σιράκ αναδείχτηκε Πρόεδρος με την υπόσχεση να «ενισχύσει την ενότητα του κοινωνικού ιστού» και σήμερα καταφεύγει σε «επικίνδυνα φαντάσματα του παρελθόντος: η βασιλεία Σιράκ είναι μια τραγική φάρσα». Επιφυλακτική στάση τηρεί και ο ευρωπαϊκός Τύπος, αν και εκφράζεται σε αρκετές περιπτώσεις έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο «επέκτασης» των επεισοδίων και σε άλλες χώρες.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης συναινούν, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, στην προτεραιότητα της «αποκατάστασης της τάξης». Σπεύδουν, όμως, να συμπληρώσουν ότι η υπάρχουσα ένταση αποτυπώνει με τον γλαφυρότερο τρόπο ότι θα πρέπει να εκπονηθούν σαφείς λύσεις.

Οι εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος εκτιμούσαν ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας «δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση» και ζητούσαν «σοβαρές λύσεις για τα χρόνια τραγικά προβλήματα των προαστίων». Το ΚΚ Γαλλίας, με ανακοίνωσή του πριν τη χτεσινή υπουργική απόφαση, υποστηρίζει ότι η τωρινή κατάσταση «είναι αποτέλεσμα της υποτίμησης των σοβαρότατων προβλημάτων που εδώ και δεκαετίες ταλανίζουν τα προάστια» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια ασφάλεια όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εγκαταλείπεται στην τύχη του». Αν και προκρίνει την αναγκαιότητα «αντιμετώπισης της τάξης» και επιρρίπτει ευθύνη για την έκρηξη στις δηλώσεις Σαρκοζί, το ΚΚ Γαλλίας τάσσεται υπέρ ενός, σε βάθος, διαλόγου με χορήγηση πόρων, θέσεις εργασίας κλπ.

«Οσα συμβαίνουν σήμερα στα προάστια του Παρισιού, δείχνουν ότι η Γαλλία έχει ανάγκη από πραγματική επανάσταση, μέσα από την οποία η οικονομική και πολιτική εξουσία θα περιέλθει στα χέρια του λαού, προκειμένου να υπάρξει πραγματική ισότητα και δικαιοσύνη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η τάση «Κομμουνιστική Αριστερά», του ΚΚ Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας απολύτως αναμενόμενη την έκρηξη, όπως και η έτερη τάση «Ριπόστ» του ΚΚ, η οποία αν και καταδικάζει τις μεθόδους των νεαρών, χαρακτηρίζει αναμενόμενα δικαιολογημένη την αντίδρασή τους απέναντι σε δεκαετίες περιφρόνησης, εξαθλίωσης και ανεργίας όπου τους καταδίκασε ο κυνισμός της αστικής τάξης της Γαλλίας.

Περιμένοντας το ξημέρωμα

Κατά τα άλλα, μέχρι χτες βράδυ, δύο προάστια του Παρισιού, μία πόλη και μία νομαρχία είχαν ανακοινώσει ότι προχωρούν σε εφαρμογή του μέτρου περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Πρόκειται για τα προάστια Σαβινί σουρ Ορζ και Ρενσί (για δεύτερη μέρα), την πόλη Ορλεάν και την Αμιέν, στη νομαρχία Σομ στη βόρεια Γαλλία, όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία εφήβων κάτω των 16 χρόνων, χωρίς συνοδό, τόσο στην πόλη όσο και στα περίχωρα. Επίσης, απαγορεύτηκε η πώληση καυσίμων στα νεαρά άτομα κάτω από αυτήν την ηλικία.

Ολοι ανέμεναν με ενδιαφέρον το τι επρόκειτο να συμβεί χτες το βράδυ, οπότε θα άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή και οι πυκνές περιπολίες των περίπου 9.500 αστυνομικών που αναπτύχθηκαν στα προάστια. Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, κατά τη διάρκεια της 12ης συνεχόμενης νύχτας έντασης, τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν σε προάστια άλλων πόλεων, πλην της πρωτεύουσας, με τις Τουλούζη, Λίλη, Στρασβούργο να παίρνουν τη σκυτάλη. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, πυρπολήθηκαν 1.173 αυτοκίνητα, αλλά και αρκετά δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων σχολεία. Εγιναν περισσότερες από 140 συλλήψεις και τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί. Εντούτοις, η ηγεσία της αστυνομίας εκτιμούσε ότι η κατάσταση, τουλάχιστον στα προάστια του Παρισιού, ήταν αρκετά ηρεμότερη από τις προηγούμενες νύχτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ