Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Καταδίκασαν το εμπάργκο ενάντια στην Κούβα

182 στήριξαν την πρόταση για άρση του φονικού οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε χτες εκ νέου, για 14η συνεχόμενη χρονιά, το ψήφισμά της με το οποίο καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει τον φονικό οικονομικό αποκλεισμό, τον οποίο έχει επιβάλει σε βάρος της Κούβας, «το συντομότερο δυνατόν», προκαλώντας με αναμενόμενο τρόπο την ιταμή αντίδραση του Τζον Μπόλτον έναντι του σώματος που εκφράζει τη βούληση 191 χωρών-μελών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό έκανε λόγο για «πλήρως άσχετη» απόφαση και «κουβανική προπαγάνδα». Στην ψηφοφορία επί της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης υπέρ ψήφισαν 182 χώρες και κατά 4, με 1 αποχή, αποτέλεσμα ακόμη πιο θετικό για την Κούβα: Πέρυσι, στην αντίστοιχη ψηφοφορία, υπέρ είχαν ψηφίσει 179 χώρες και κατά 4. Εναντίον της απόφασης φέτος τοποθετήθηκαν, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα... πασίγνωστα κράτη Παλάου και Νήσοι Μάρσαλ. Απείχε η Μικρονησία. Ενώ δεν εκδήλωσαν καμία γνώμη τέσσερις χώρες, το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ, το Μαρόκο και η Νικαράγουα.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «την αγνοεί επιδεικτικά για τα τελευταία 13 χρόνια», επιχειρώντας, αλλά δίχως να επιτυγχάνει, να «μειώσει τη νομική, την πολιτική και την ηθική σημασία της απόφασης αυτής». Στην Κούβα, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να πανηγυρίσουν την έγκριση της απόφασης καταδίκης του οικονομικού αποκλεισμού και συνάμα της άρσης του εκ μέρους των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ