Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνουν οι απώλειες των κατακτητών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσαν τις τελευταίες δύο ημέρες οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Συνολικά 13 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Ο αριθμός εκτινάχτηκε χτες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι τουλάχιστον πέντε πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στο Ομπέιντι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κατά τη διάρκεια πολύ σφοδρών μαχών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ατσαλένιο Παραπέτασμα». Οσο για τους «ξένους μαχητές», σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, είναι ελάχιστοι... Επίσης ένας ακόμη πεζοναύτης έχασε τη ζωή του και πάλι κατά τη διάρκεια μαχών στη Χαντίθα και πάλι στη δυτική επαρχία Ανμπαρ και ένας ακόμη στη βορειοδυτική Βαγδάτη από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο πλάι του δρόμου. Σύμφωνα με αναλυτές, τα μέλη της ιρακινής αντίστασης είναι ένα βήμα μπροστά από τον κατοχικό στρατό, ενώ οι βόμβες αυτές που είναι τοποθετημένες στην άκρη του δρόμου χρησιμοποιούν τεχνική με φωτοκύτταρο που πυροδοτεί τη βόμβα με τη διέλευση του στρατιωτικού οχήματος. Οι «έξυπνες αυτές βόμβες» πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από τον IRA...

Με τους νέους θανάτους ο αριθμός των νεκρών των ΗΠΑ - στρατιωτικών και ιδιωτικών υπαλλήλων εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας - ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 2.080 από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το Μάρτη του 2003.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο σάλος για τα βασανιστήρια στα ιρακινά κρατητήρια. Η ιρακινή κυβέρνηση δε θα ανεχθεί την κακομεταχείριση κρατουμένων, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας όμως ότι στη μυστική φυλακή στο υπουργείο Εσωτερικών κρατούνταν οι πιο «επικίνδυνοι τρομοκράτες» και πρόσθεσε ότι τα φαινόμενα κακομεταχείρισης αποτελούν μεμονωμένο γεγονός...

«Ουδείς αποκεφαλίστηκε ή δολοφονήθηκε» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Μπαγιάν Τζαμπρ, αν και χτες έγινε η κηδεία ανθρώπων που τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν στη μυστική φυλακή.

Τσένεϊ μαινόμενος

Στο μεταξύ, σε δριμεία επίθεση κατά των επικριτών της κυβέρνησης για τη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ πέρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ.

Με ύφος ιταμό και γλώσσα πρωτοφανή ο Τσένεϊ είπε ότι ο ισχυρισμός κάποιων γερουσιαστών ότι ο πρόεδρος ή οποιοδήποτε μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης ηθελημένα παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό, είναι «μία από τις πιο ποταπές και αξιοκατάκριτες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί ποτέ». «Προέρχονται από καιροσκόπους, κυνικούς και κακοήθεις ψεύτες που επιδιώκουν πολιτικά οφέλη», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Αμεση ήταν η απάντηση των Δημοκρατικών γερουσιαστών, διά στόματος Τζον Κέρι, ο οποίος επισήμανε ότι είναι δύσκολο να ονομάσει κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο λιγότερο αξιόπιστο από τον Τσένεϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ