Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κοινές πιέσεις ενάντια στη ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΓΚΕΟΝΤΓΚΤΖΟΥ.--

Κοινή «αυστηρή» στάση έναντι της ΛΔ Κορέας υιοθέτησαν χτες οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ν. Κορέας κατά τη συνάντησή τους στην αρχαία κορεατική πρωτεύουσα Γκεονγκτζού, υποστηρίζοντας πως «δε θα ανεχθούν» μια «πυρηνικά εξοπλισμένη» Πιονγιάνγκ... Την επόμενη στιγμή έσπευσαν, βεβαίως, να δηλώσουν πως επιθυμούν την επίλυση του ζητήματος «με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», με τον Τζ. Ου. Μπους σε άλλο σημείο να προβλέπει «μια μέρα, μία ενωμένη και ειρηνική Κορέα»...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της ΛΔ Κορέας να της χορηγήσει αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος (χρησιμοποιούν κοινό νερό ως ψυκτικό μέσο) θέτοντας ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο «τον οριστικό και επιβεβαιωμένο» τερματισμό των «πυρηνικών όπλων ή και του πυρηνικού προγράμματος».

Ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Ρο Μου Γιουν, ζήτησε την επανάληψη του γύρου των εξαμερών συνομιλιών «το ταχύτερο δυνατόν για την άρση του αδιεξόδου».

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν ως «σταθερά αναπτυσσόμενη» τη μεταξύ τους συμμαχία...

Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, που βρίσκεται στη Ν. Κορέα ενόψει της διάσκεψης κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), δήλωσε πως το Πεκίνο «υποστηρίζει σταθερά ό,τι μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη ειρήνη που να εγγυάται τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο».

Προ της συνάντησης Μπους - Ρο Μου Γιουν, εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες διαδήλωσαν κατά του «Μπους, του πολέμου και του Οργανισμού Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ