Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες πρεμιέρες

Το τελευταίο, άπαιχτο έργο του Γιώργου Σκούρτη «Οι ηθοποιοί» παρουσιάζει από τις 25/11 το θέατρο «Κνωσσός», με τον Χρίστο Τσάγκα στη σκηνοθεσία και τον κεντρικό ρόλο. Το έργο γραμμένο το 2000, είναι ένα ερωτικό τρίγωνο, μια πραγματική ιστορία πάθους και εκδίκησης, στην αρχετυπική της διαχρονικότητα, που διαπνέεται από τον αισχυλικό «Αγαμέμνονα», τον σαιξπηρικό «Οθέλλο», τον στριντμπεργκικό «Χορό του θανάτου». Δυο άντρες και μια γυναίκα, καταραμένοι από παλιές, μοιραίες πράξεις τους, αποφασίζουν να λυτρωθούν από τα μίση τους και με τη συγχώρεση να πορευτούν εν ειρήνη. Ενα έργο γεμάτο εντάσεις, παγίδες και ξεσπάσματα. Σκηνικά - κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος, μουσική: Φίλιππος Περιστέρης, φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος. Παίζουν: Χρίστος Τσάγκας, Μαρία Τσακαλίδου, Δημήτρης Καλαντζής.

  • Το έργο του Μπέρναρ Σο «Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρρεν», παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Πρόβα». Με το έργο του αυτό, ο συγγραφέας επιχειρεί με τρόπο οξυδερκή και άψογο δραματουργικά μια τομή στην κοινωνία του καιρού του και φέρνει στο φως όλα όσα οι συμβάσεις, οι τύποι και η κρατούσα ηθική «φυλάσσουν» καλά κρυμμένα, ανομολόγητα και σκεπασμένα με την υποκρισία και τα κατά συνθήκην ψεύδη. Πρόκειται για κοινωνικό έργο, χωρίς ηθικολογίες, μελοδραματισμούς και αοριστολογίες. Μια ανελέητη, καυστική κριτική της κοινωνίας του χθες, του σήμερα, του αύριο. Τρομακτικά επίκαιρη.

Ο Μπέρναρ Σο λέει ότι έγραψε το έργο το 1894 «για να πείσει τον κόσμο πως η πορνεία δεν έχει την πηγή της στη γυναικεία φαυλότητα, αλλά απλούστατα στα χαμηλά ημερομίσθια και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας των γυναικών που αναγκάζει τα δύστυχα αυτά πλάσματα να εκπορνεύονται για να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα. Το έργο μου στιγματίστηκε σαν "ανήθικο" και "ακατάλληλο για σκηνή". Η παράσταση απαγορεύτηκε και εγώ ενοχοποιήθηκα σαν ασυνείδητος και φαύλος συγγραφέας έως το 1902, οπότε ένας ερασιτεχνικός σύλλογος αποφάσισε να ανεβάσει το έργο, ύστερα από καθυστέρηση οκτώ ετών». Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσόγκας, μετάφραση: Εύα Γεωργουσοπούλου, σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος, φωτισμοί: Γιάννης Μανιμανάκης. Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Τέλης Ζώτος, Πάνος Κατέρης, Χρύσα Παπαδοπούλου, Γιώργος Δεπάστας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ