Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Καταψήφισε το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής»

Το ΚΚΕ είπε «όχι» στο νομοσχέδιο για το «μαύρο χρήμα»

Κατηγορηματικό ΟΧΙ από το ΚΚΕ χτες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο που αφορά το «μαύρο χρήμα», στο οποίο μεταξύ άλλων περιέχει και τη διαβόητη τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής». Το νομοθέτημα - που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και επικίνδυνες «αντιτρομοκρατικές» διατάξεις - ψήφισαν επί της αρχής η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενη στο θέμα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) η Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε ότι είναι κομβικό για το ΚΚΕ και ένας από τους σοβαρούς λόγους που θα καταψηφίσει το νομοθέτημα, ζητώντας την απόσυρσή του. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «άλλος ένας στρατηγικός τομέας της οικονομίας μπαίνει στην κούρσα του ανταγωνισμού και παραδίδεται στο ιδιωτικό κεφαλαίο», αφού «βγαίνει στο σφυρί ο εθνικός αερομεταφορέας, με επιπτώσεις που θα είναι δραματικές, για τους εργαζόμενους, για τη σύνδεση των νησιών και τις τιμές των εισιτήριων, που θα πάρουν φωτιά». Οπως είπε η Ελπίδα Παντελάκη, «υποστηρίζουμε μια και μοναδική ρεαλιστική επιλογή» δηλαδή μια ΟΑ «100% ενιαία και δημόσια με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων». Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας πως «τα διλήμματα του τύπου λουκέτο ή ιδιωτικοποίηση και οι εκβιασμοί των Βρυξελλών κρύβουν το κύριο: Την απόφαση που υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ - με συμφωνημένη γνώμη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - ώστε να δημιουργηθούν 2-3 αεροπορικοί όμιλοι, που θα ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς».

Αναφερόμενη στα προβλεπόμενα του νομοσχεδίου για το «μαύρο χρήμα» η Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε ότι «το Κόμμα μας θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ζούγκλα του ανταγωνισμού το πρόβλημα του βρώμικου χρήματος», αλλά και επειδή ανοίγει «επικίνδυνους δρόμους» μια και «θα διώκονται σωματεία και ενώσεις που τάχα θα έχουν σχέση με την τρομοκρατία». Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με τα μέτρα του νομοσχεδίου «τα μικρά ψαράκια θα πιάσετε και όχι τους καρχαρίες» σημειώνοντας πως μέτρα όπως η «ονομαστικοποίηση των μετοχών», που «θα παρείχαν κάποιες δυνατότητες ελέγχου», δεν μπορεί να υπάρξουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος. Παράλληλα, η Ελπίδα Παντελάκη έκανε λόγο για «πλέγμα αντιδημοκρατικών διατάξεων με πρόσχημα την τρομοκρατία», που μπορούν ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες να στραφούν εναντίον «όσων αντιπαλεύουν την εφαρμοζόμενη πολιτική». Οπως είπε, σύμφωνα με την ΕΕ «"τρομοκρατία" μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και δραστηριότητες του συνδικαλιστικού κινήματος». Ενδεικτικά η Ελπίδα Παντελάκη έθεσε το ερώτημα του «ποιος θα κρίνει ότι μια συναλλαγή του φιλειρηνικού κινήματος με τους Παλαιστινίους είναι ύποπτη;», ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων αυτών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σημείωσε ότι «γίνεται ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες». Επίσης πρόσθεσε πως στο νομοθέτημα υιοθετούνται «οι 9 ειδικές συστάσεις της Διεθνούς Ομάδας Δράσης για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Κάνοντας συνολικότερη αναφορά στην οικονομία ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε πως «καθοριστική σημασία θα έχει η επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας», μιλώντας για αντίξοη χρονιά αφού έπεται της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων. Θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε ότι τάσσεται το ΠΑΣΟΚ μέσω του εισηγητή του Γεωργακόπουλου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, με το νομοσχέδιο «κάνουμε ένα βήμα επιπλέον με την κοινοτική οδηγία για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ