Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τελετές στη Ράφα, «σύννεφα» από Βρυξέλλες

Ισραηλινοί «θύματα» των ίδιων τους των όπλων. Λιπόθυμοι, όταν νεαροί Παλαιστίνιοι τους επέστρεψαν τα... δώρα τους

Associated Press

Ισραηλινοί «θύματα» των ίδιων τους των όπλων. Λιπόθυμοι, όταν νεαροί Παλαιστίνιοι τους επέστρεψαν τα... δώρα τους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με μια επίσημη τελετή, παρουσία του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, εγκαινιάστηκε, χτες, το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στην Αίγυπτο, η μοναδική δίοδος του 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων της περιοχής προς τον έξω κόσμο. Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα βρισκόταν υπό ισραηλινό έλεγχο από το 1967 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπότε ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και, όπως φαίνεται παρεμβάσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, η ισραηλινή πλευρά αποδέχτηκε να αναπτυχθούν στην περιοχή παρατηρητές - στρατιωτικοί από την ΕΕ, οι οποίοι θα έχουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την ευθύνη από παλαιστινιακής πλευράς, καθώς από την άλλη μεριά των συνόρων την ευθύνη έχει ο αιγυπτιακός στρατός. Βέβαια, τον οριστικό λόγο διατηρεί ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος μέσα από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ελέγχει όλους όσοι περνούν από το σημείο ενώ ελέγχει άμεσα και τα εμπορεύματα που περνούν από άλλο άνοιγμα. Οπως και να έχει, για τις επόμενες μέρες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το μεθοριακό πέρασμα θα λειτουργεί για λίγες ώρες ημερησίως μέχρις ότου αναπτυχθεί το σύνολο των παρατηρητών της ΕΕ που θα φθάνουν τους 70.

Κατά τα άλλα, διέρρευσε, χτες, διά μέσου μιας ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης που αντιμάχεται τους εποικισμούς και τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μυστική έκθεση της ΕΕ που πρόκειται να παρουσιαστεί στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 12 Δεκέμβρη. Στην έκθεση, που έχει συνταχθεί από διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ που εργάζονται μόνιμα ή μετέβησαν στην Ιερή πόλη, επικρίνεται σφοδρά η πολιτική του Ισραήλ.

Τονίζεται ότι οι συνεχιζόμενες απαλλοτριώσεις παλαιστινιακών εδαφών, οι επεκτάσεις των εποικισμών, η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους και οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών παραβιάζουν όσα προβλέπονται στον «οδικό χάρτη», το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ δημιουργώντας τετελεσμένα, που δεν μπορούν να ανατραπούν παρά μόνο διά της βίαιης απομάκρυνσης των πληθυσμών των εποικισμών. Εκπρόσωπος της ΕΕ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης αλλά δήλωνε ότι «το θέμα απασχολεί έντονα τις Βρυξέλλες». Στην πρώτη του αντίδραση, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε την ΕΕ «να μην υπαναχωρήσει από τα βήματα προόδου που έχει κάνει, εγκαταλείποντας, τον τελευταίο καιρό, τη φιλοαραβική της στάση»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ