Κυριακή 11 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Βαφτίζοντας ξένους φοιτητές... τρομοκράτες

Η μορφή του παγκόσμιου χάρτη έχει αλλάξει. Οι παλιοί «εχθροί» ανήκουν στο παρελθόν, αν και ακόμη ορισμένες χώρες ανήκουν σε αυτόν τον κύκλο «δόλιων κρατών» που «υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Εντούτοις, άλλη είναι η τελευταία μανία που έχει καταλάβει τις ΗΠΑ. Η τρομοκρατία και η αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Το «παγκόσμιο» χωριό κάτω από το άγρυπνο μάτι και τον έλεγχο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανόμενης και της αμερικανικής επικράτειας.

Εξάλλου, ως διά μαγείας, τα περιστατικά πάντα είναι ικανοποιητικώς αρκετά και φυσικά στην κατάλληλη χρονική στιγμή, ούτως ώστε να προσφέρουν άφθονη καύσιμη ύλη στα σχέδια των αμερικανικών μυστικών και κυβερνητικών υπηρεσιών, για να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά τον ασφυκτικό έλεγχο. Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Ξέσπασε σε όλα τα επίπεδα ταυτοχρόνως (Τυχαία τάχα;). Η δεκαμελής αμερικανική Εθνική Επιτροπή κατά της Τρομοκρατίας, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις προτάσεις της για τον τρόπο και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση και το αμερικανικό Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των μελλοντικών τρομοκρατικών χτυπημάτων που αναμένονται, αφού «η διεθνής τρομοκρατία εμφανίζεται να έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις που απειλούν τις ΗΠΑ», όπως τονίζεται στην έκθεση. Προστίθεται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη λήψη μέτρων, αφού η μέχρι στιγμής πρακτική καταδεικνύει ότι σε αρκετές περιπτώσεις και κυρίως εντός της εδαφικής επικράτειας τα μέτρα είναι λειψά, παρά τις συλλήψεις, το Δεκέμβρη του 1999, υπόπτων ιορδανικής καταγωγής στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, όπου πιστεύεται ότι σχεδίαζαν χτυπήματα ενόψει του γιορτασμού του Μιλένιουμ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την Επιτροπή στόχος των «τρομοκρατών» είναι να προκαλούν χτυπήματα με φονικές συνέπειες στον πληθυσμό (επιθέσεις με βιολογικά και χημικά όπλα σε μεγάλες πόλεις), ώστε να μεγιστοποιούν τις επιπτώσεις του χτυπήματος, και οι αμερικανικές μεγαλουπόλεις προσφέρονται...

Οι «ύποπτοι» ξένοι φοιτητές

Οπως τόνισε και την Πέμπτη ο επικεφαλής της δεκαμελούς Επιτροπής, Πολ Μπρέμερ, μιλώντας σε φοιτητές σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, τόσο η τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους της Νέας Υόρκης όσο και στην Οκλαχόμα κατέδειξαν ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται ακόμη πιο φονικές, αφού σχεδιάστηκαν να σκοτώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους». Οπως τόνισε ο Μπρέμερ, ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν μέρος στην επίθεση κατά των Διδύμων στη Νέα Υόρκη, ήταν και ένας αραβικής καταγωγής που είχε εισέλθει στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα και ποτέ δεν απελάθηκε παρότι εγκατέλειψε τις «σπουδές» του και το πανεπιστήμιο.

Για το λόγο αυτό η αμερικανική υπηρεσία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας υπεραμύνεται της πρότασής της για την πιο στενή - μάλλον ασφυκτική - παρακολούθηση των ξένων φοιτητών που φοιτούν στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς υφέρπει το σοβαρό ενδεχόμενο... να έχουν «πιθανές διασυνδέσεις με την τρομοκρατία», υποστηρίζοντας όμως ότι το μέτρο αυτό δεν αποσκοπεί στην αύξηση της επιτήρησης ή των διακρίσεων.

Ο λόγος γι' αυτή την πρόταση είναι τα «ανεπαρκή», όπως χαρακτηρίζονται στην έκθεση, υπάρχοντα αντιτρομοκρατικά μέτρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά στους ξένους που βρίσκονται στις ΗΠΑ με φοιτητικές άδειες εισόδου και οι οποίοι παρακολουθούνταν από την Υπηρεσία Μετανάστευσης [ΙΝS] επί δεκαετίες. «Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρακολούθηση του καθεστώτος μετανάστευσης των ξένων φοιτητών είναι σημαντική για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τόνισε ο Πολ Μπρέμερ και πρόσθεσε ότι «δε διευρύνουμε το νομικό πλαίσιο ή τους κανονισμούς. Απλώς λέμε ότι είναι καιρός να το εκσυγχρονίσουμε»!


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ