Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπόσχεται κατάργηση της θανατικής ποινής

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε νέα «χειρονομία» για την ικανοποίηση των Ευρωπαίων ηγετών προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δηλώνοντας πως η χώρα του πρέπει να καταργήσει την επιβολή της θανατικής ποινής «το συντομότερο δυνατόν».

Η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε αυτό το βήμα, αν θέλει να υπάρξει πρόοδος στην προσπάθειά της να γίνει ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), εξήγησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνέδριο του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), του οποίου ηγείται. Πρόσθεσε ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής θα επέτρεπε επίσης την έκδοση στην Τουρκία κρατουμένων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θα ήταν πάρα πολύ καλό να καταργηθεί η θανατική ποινή. Πάντοτε τασσόμουν εναντίον της», δήλωσε ο Ετσεβίτ, υπενθυμίζοντας τη θέση αρχής που έλαβε για την αναβολή της διαδικασίας που θα οδηγούσε στην εκτέλεση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο, έως ότου αποφανθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Ο Ετσεβίτ διαβεβαίωσε επίσης τον πληθυσμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο οποίος είναι στην πλειοψηφία του κουρδικός, ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη» να προωθήσει «την ανάπτυξη και την πρόοδο» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ