Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Και νέα συνοριακά επεισόδια

ΣΚΟΠΙΑ.-

Αγνωστοι έβαλλαν από την πλευρά του Κοσσόβου κατά συνοριακών φρουρών της ΠΓΔΜ το Σάββατο και την Κυριακή, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στο φυλάκιο Γκόρνο Μπλάτσε, όπου άγνωστοι έβαλλαν από το έδαφος του Κοσσόβου με αυτόματα όπλα κατά των συνοριακών φρουρών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι και απάντησαν. Το δεύτερο, στο στρατιωτικό φυλάκιο Λόγιανε της επαρχίας Κουμάνοβο, όπου φυλάκιο δέχτηκε πυρ από αυτοκίνητα εν κινήσει.

Το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρες θα κάνουν το παν για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας και δε θα επιτραπεί η παραβίαση των συνόρων». Την Κυριακή, εξάλλου, αυξήθηκε η φρουρά στα σύνορα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου της χώρας.

Στο μεταξύ, στην Αλβανία έχουν προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις οι δηλώσεις του υπουργού Διασποράς της ΠΓΔΜ προς τον ανώτατο επίτροπο του ΟΑΣΕ Μαξ Βαν ντερ Στουλ ότι στην Αλβανία υπάρχουν 250.000 «Μακεδόνες» και των οποίων δεν αναγνωρίζονται ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και επίτιμος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Σαμπρί Γκότο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόχα Γιον», δηλώνει ότι «τέτοιες δηλώσεις και πράξεις είναι βυζαντινισμός και αποσκοπούν στο να τραβήξουν την προσοχή από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Γκότο τόνισε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι υπερβολικοί, ενώ, αναφερόμενος στα προβλήματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, ο Σ. Γκότο είπε ότι «μόνο 2% των Αλβανών, οι οποίοι αποτελούν το 40% του πληθυσμού στη Μακεδονία εργάζονται στη δημόσια διοίκηση της χώρας αυτής».

Επίσης, ο Γκότο μίλησε για «τεράστια προβλήματα» στο χώρο της εκπαίδευσης στην αλβανική γλώσσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ