Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μέτρηση της ευφυΐας με το σκάκι

Ενα από τα πολλά «ειδικά τουρνουά» του Πάτροκλου Κόντου (όρθιος στο βάθος) αυτή τη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ-ΝΑ
Ενα από τα πολλά «ειδικά τουρνουά» του Πάτροκλου Κόντου (όρθιος στο βάθος) αυτή τη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ-ΝΑ
Σήμερα παρουσιάζουμε μέρος από την προσπάθεια του πολιτικού μηχανικού Πάτροκλου Κόντου, για τη μέτρηση της ευφυΐας με το σκάκι, αλλά και έναν ειδικό τρόπο διεξαγωγής σκακιστικών αγώνων που προτείνει, προκειμένου να αναπτυχθεί το σκάκι και στη σπουδάζουσα νεολαία.

Ηδη, από το 1991 ο κ. Κόντος, έχει εκδώσει - εκτός από τη «Μέτρηση της ευφυΐας με το σκάκι» - ένα ακόμη βιβλίο με τίτλο «Ευχάριστη Σκακιστική Θεωρία», το οποίο με απόφαση της Δ/νσης Οικονομικών Υποθέσεων, Τμήμα Μαθητικής Πρόνοιας, εστάλη, μέσω του υπουργείου Παιδείας, στις βιβλιοθήκες όλων των Διευθύνσεων, Γραφείων και Σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Εκτός των άλλων, το υπουργείο υπογράμμιζε προς τους διευθυντές των σχολείων, ότι η διάδοση του σκακιού στους μαθητές είναι μια ωφέλιμη και σωστή ιδέα, η οποία θα αναπτύξει την πνευματική ικανότητα τη νέων μας. Επίσης, το σκάκι σαν πνευματικό άθλημα, θα συμβάλλει στην καλλιέργεια χαρισμάτων, όπως η υπομονή, η προσοχή, η αυτοσυγκέντρωση και πολλά άλλα τα οποία θα είναι χρήσιμα όχι μόνο στη μαθητική, αλλά στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.

Στο θέμα της «Μέτρησης της ευφυΐας» ο κ. Κόντος πιστεύει ότι και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι δοκιμασίες για την επιλογή του... «κατάλληλου ανθρώπου για την κατάλληλη θέση» και ίσως το σκάκι να συμβάλει και αυτό μαζί με τα άλλα μετρικά συστήματα της ανθρώπινης ευφυΐας.

Στα ειδικά τουρνουά που διοργανώνει ο ένθερμος φίλος του σκακιού (ο οποίος μάλιστα είναι και χορηγός των χρηματικών επάθλων προς τους νικητές), με τίτλο, «Μέτρα για τη διάδοση του σκακιού», προτείνει οι 12 πρώτες κινήσεις να παίζονται όπως ακριβώς αναφέρονται στις ειδικές εγκυκλοπαίδειες των ανοιγμάτων, στη συνέχεια η παρτίδα θα παίζεται από τους σκακιστές με χρόνο σκέψης 1 ώρα και όταν το παιχνίδι φτάνει σε ένα προκαθορισμένο φινάλε, τότε το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Βασική ιδέα του κ. Κόντου, είναι να μην απορρίπτουν - λόγω των πολλών μαθημάτων, αλλά και του χρόνου που χρειάζεται η αποστήθιση της σκακιστικής θεωρίας των ανοιγμάτων - το άθλημα οι χιλιάδες φίλοι του σκακιού που είναι παράλληλα και σπουδαστές.

Οσοι μαθητές και σπουδαστές ενδιαφέρονται για τα παραπάνω θέματα και θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να τηλεφωνήσουν στον κ. Πατρ. Κόντο στο 9589.593.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ