Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εθνική» πολιτική, χωρίς εθνικά κονδύλια

Ο Επικούρειος Απόλλωνας δεν άρχισε με το Β` ΚΠΣ. Κι αν δεν αρχίσει ούτε με το Γ` ΚΠΣ, δεν έχει καμία ελπίδα
Ο Επικούρειος Απόλλωνας δεν άρχισε με το Β` ΚΠΣ. Κι αν δεν αρχίσει ούτε με το Γ` ΚΠΣ, δεν έχει καμία ελπίδα
Συνήθως τα συμπεράσματα συνεδρίων και συναντήσεων βγαίνουν την τελευταία μέρα. Ομως, τα συμπεράσματα για το μέλλον του υπουργείου Πολιτισμού προέκυψαν την πρώτη μέρα παρουσίασης του έργου του το 1999, με την ομιλία της γενικής γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη. Η ...ενθουσιώδης επισήμανση ότι «για την επόμενη 6ετία το Γ` ΚΠΣ θα είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των έργων μας και το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την εφαρμογή της Εθνικής Πολιτιστικής Πολιτικής», μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι για τον Πολιτισμό. Η εύλογη ανησυχία για το τι θα γίνει μετά το 2006, όταν τελειώσουν τα κοινοτικά πακέτα, γίνεται εντονότατη, βλέποντας τα κρατικά κονδύλια που διατίθενται για τον Πολιτισμό. Οσο για την «εθνική πολιτική», καθ' υπαγόρευση καταρτίζεται, αφού όλα τα προγράμματα περνούν από τον έλεγχο και την έγκριση της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο που 200 έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, χρηματοδοτούνται από το Β` ΚΠΣ, εκτελούνται κυρίως με εργολαβίες και το ΥΠΠΟ αδυνατεί να εποπτεύσει λόγω της πλημμελούς στελέχωσης. Και βέβαια, αδυνατεί να έχει δικές του προτεραιότητες. Ακόμα και η επισήμανση ότι ένας από τους στόχους είναι η «ενίσχυση της απασχόλησης» σημαίνει ότι στο εξής έργο θα γίνεται με εποχιακό, καταρτιζόμενο και εναλλασσόμενο προσωπικό, δηλαδή μονίμως υποαπασχολούμενο και ανειδίκευτο.

Την ώρα, που (το βράδυ της Δευτέρας) συζητιόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Ολυμπιακά Εργα, η γγ ανακοίνωσε ότι μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για την επέκταση των συμβάσεων ωρομίσθιου προσωπικού από 880 σε 1.390 ώρες και ότι δίνεται η δυνατότητα στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ να κάνουν απ' ευθείας αναθέσεις κάποιων έργων, δίχως διαγωνισμό. Και, τέλος, πρόσληψη 15 μόνιμων αρχαιολόγων σε θέσεις που προκηρύχτηκαν το 1999.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους σεισμούς και την κινητοποίηση του ΥΠΠΟ, αν και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στεγάζεται ακόμα σε κοντέινερ.

Από οικονομική άποψη, το 1999, κατά την γενική γραμματέα, ήταν «δύσκολη, αλλά τελικά καλή χρονιά», αφού στα Ταμεία του ΥΠΠΟ μπήκαν 2 δισ. περισσότερα! Κι ενώ οι εργασίες της Δευτέρας έκλεισαν με εξαγγελίες, στόχους και άξονες, χθες το πρωί η προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μυρτώ Γεωργοπούλου, έλεγε: «Εποπτεύουμε πέντε νομούς, αλλά έχουμε άγνοια για τους κωδικούς των πιστώσεων. Τι αναστηλωτικό έργο να παρουσιάσω, όταν με 10 εκατ. δραχμές έπρεπε να γίνουν 17 έργα σε πέντε νομούς; Οταν δεν έχω δραχμή ούτε για τη συντήρηση; Αν δεν υπήρχαν τα κοινοτικά προγράμματα, το έργο θα ήταν από πενιχρό έως ανύπαρκτο. Τελικά, οι Εφορείες περιορίζονται στο ρόλο του χωροφύλακα, εποπτεύοντας μόνο».

Σ' αυτές τις συνθήκες, οι Εφορείες προσπάθησαν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των σωστικών ανασκαφών, προστασίας, διάσωσης και φύλαξης και στις καθημερινές διεκπεραιωτικές υποθέσεις. Οι εκπλήξεις της γης και η δουλιά των ανθρώπων της Υπηρεσίας είναι που κάνουν τη διαφορά...

Χθες το πρωί, ο προϊστάμενος της Ε` Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (Σπάρτη), Θ. Σπυρόπουλος, ανακοίνωσε νέα σημαντικά ευρήματα. Στη βίλα του Ηρώδη Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας, η επιγραφή σε προευκλείδιο αλφάβητο (αρχές του 5ου αι. π.Χ.) ίσως κατά τον έφορο να είναι μία από τις 192 στήλες που είχαν στηθεί στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων και μαρτυρούνται από τον Παυσανία, ενώ δε σώζεται καμία.

Στον Ευρώτα αποκαλύφθηκε πρώιμη μυκηναϊκή θέση, που δίνει νέα ιστορικά και τοπογραφικά δεδομένα για την περιοχή, ενώ τα προϊστορικά κατάλοιπα και τα ταφικά μνημεία στην Πελλάνα, σύμφωνα με τον Θ. Σπυρόπουλο, ίσως μετατοπίζουν το διοικητικό επίκεντρο της προϊστορικής Λακωνίας από τη Σπάρτη στην Πελλάνα. Και αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από το μέγεθος των ταφικών μνημείων, που ο ίδιος το συνέκρινε με τους ταφικούς κύκλους Α και Β του βασιλικού περιβόλου των Μυκηνών. Το τριήμερο για το έργο του ΥΠΠΟ ολοκληρώνεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ