Τρίτη 3 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στο δρόμο μετά το ξεζούμισμα

Πληθώρα απολύσεων λίγες μέρες πριν τις γιορτές καταγγέλλει ο Σύλλογος της Αθήνας

Πληθώρα απολύσεων εργαζομένων από σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα στην Αθήνα και τον Πειραιά σημειώθηκαν λίγες μέρες πριν τον καινούριο χρόνο, με πιο πρόσφατη την απόλυση εργαζόμενου στο «Πράκτικερ» στον Ταύρο, που «μετά από έντεκα χρόνια εργασίας απολύθηκε γιατί κατά τα λεγόμενα του διευθυντή του καταστήματος, Κώστα Σωτηρούδη, ο εργαζόμενος είχε "μειωμένη απόδοση"», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οι συνεχείς απολύσεις, τονίζει ο Σύλλογος, αποδεικνύουν ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις όχι μόνο δε δίνουν λύση στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά τα επιδεινώνουν. Οι νέες θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε ότι θα δημιουργούσε η κυβέρνηση της ΝΔ με «την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αποδείχτηκε ότι ήταν απλώς στάχτη στα μάτια των εργαζομένων». Οι απλήρωτες υπερωρίες, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ οι απολύσεις εργαζομένων είναι καθημερινό φαινόμενο και σκαλοπάτι για την καθολική καθιέρωση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης.

Καταλήγοντας ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το σωματείο τους και το ΠΑΜΕ «και το κυριότερο να αναπτύξουν κοινωνικοπολιτική πάλη με στόχο τη λαϊκή εξουσία, το ώριμο ζήτημα για το πέρασμα στη σοσιαλιστική κοινωνία».

Μοναδική διέξοδος ο κοινός αγώνας

Να αντιδράσουν με κοινούς αγώνες, με ακόμα μεγαλύτερη και μαζικότερη συμμετοχή «για να συγκρουστούμε μ' αυτή την πολιτική και να την ανατρέψουμε» καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρεμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, την ώρα που η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει «στη λαιμητόμο της απελευθέρωσης και την αργία της Κυριακής».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει μάλιστα τα ξεδιάντροπα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προβάλλοντας «ως πρότυπο λειτουργίας των καταστημάτων την Ιρλανδία, όπου τα καταστήματα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και την Πορτογαλία, όπου λειτουργούν 126 ώρες την εβδομάδα!!!» Επισημαίνει μάλιστα ότι από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση εξήγγειλε τις προθέσεις της για το ωράριο, οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή εναπόκειται στους νομάρχες. Ενώ μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, η κυβέρνηση απλά «αναδιπλώθηκε» υποστηρίζοντας την άποψη «ότι η αργία της Κυριακής θα συνεχίσει να ισχύει στις μη τουριστικές περιοχές.

Ο σύλλογος καταδικάζει και τη στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών - μεταξύ άλλων - της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). «Θέλουν να πιστέψουμε ότι με διάλογο, ευχές και παρακλήσεις προς την κοινωνία δηλώνουν την "αντίθεσή τους" και "αντιστέκονται" στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ