Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρυσές σφαίρες»... σκοπιμοτήτων

Το σύγχρονο «γουέστερν» του Ανγκ Λι «Brokeback Mountain» («Το μυστικό του Brokeback Mountain») απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην 63ή τελετή απονομής της «Χρυσής Σφαίρας» στις ΗΠΑ που θεωρείται ο «προάγγελος» των «Οσκαρ».

Το «Brokeback Mountain» απέσπασε και τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και καλύτερου τραγουδιού, ενώ ήταν υποψήφια και για το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου, που απονεμήθηκε στον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν («Capote»). Το βραβείο γυναικείου ρόλου απέσπασε η Φελίσιτι Χάφμαν («Transamerica»).

Ισως είναι τυχαίο, αλλά η ταινία του Λι διαπραγματεύεται μία ομοφυλοφιλική σχέση, ενώ το «Transamerica» διηγείται την ιστορία ενός άνδρα λίγο πριν υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου. Αυτές είναι του Χόλιγουντ οι προτεραιότητες...

Να σημειωθεί ότι ενώ αναδεικνύονται οι παραπάνω ταινίες, η ταινία του Τζορτζ Κλούνεϊ «Καληνύχτα και καλή τύχη», που αφορά στο μακαρθισμό, ήταν υποψήφια μόνο για τρία βραβεία (καλύτερης ταινίας, πρώτου ανδρικού ρόλου, σεναρίου) χωρίς να λάβει τίποτα... Για την ιστορία επισημαίνουμε ότι αυτή η ταινία διανεμήθηκε μόνο σε τρεις ελληνικές αίθουσες. Εχουν και οι διανομείς τις προτεραιότητές τους...

Ο Κλούνεϊ βραβεύτηκε, όμως, ως ηθοποιός (καλύτερη ερμηνεία δεύτερου δραματικού ρόλου στην ταινία «Syriana»). Η τελετή άρχισε με βράβευση για τη συνολική προσφορά του Αντονι Χόπκινς, έξι φορές υποψηφίου για τη «Χρυσή Σφαίρα», για ταινίες όπως «Η Σιωπή των Αμνών» και «Τα Απομεινάρια Μιας Μέρας». Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία ψηφίστηκε η παλαιστινιακή «Παράδεισος Τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ