Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Στον Καιάδα των αντιασφαλιστικών νόμων

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παραδέχτηκε χτες στη Βουλή ότι το πρόβλημα που προέκυψε είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας

Ομολογία των κινδύνων που προκύπτουν για τα ασφαλιστικά δικαιώματα τουλάχιστον 100.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες Πρόνοιας, από τους αντιασφαλιστικούς και αντιδραστικούς για την Υγεία νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποτελεί η χτεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρου Δούκα, στη Βουλή, για το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με το Ασφαλιστικό των υγειονομικών.

Ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, παραδέχτηκε ότι το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων - που αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρόνοια υπάγονται πλέον στο ΙΚΑ - δεν αποτελεί παρερμηνεία των νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά πιστή εφαρμογή τους. «Πράγματι με το νόμο 3329/2005 τα ΠεΣΥΠ καταργήθηκαν και μετατράπηκαν ουσιαστικά σε διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ως ΝΠΔΔ οι εργαζόμενοι σε αυτά υπάγονται στο καθεστώς του ΙΚΑ, εκτός αν υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση», είπε ο υφυπουργός. «Με το Ν. 3408/2005 -συνέχισε - και με το άρθρο 4 του νόμου αυτού οι μεν ήδη εργαζόμενοι έχουν γενικότερα τη δυνατότητα επιλογής, μέσα σε τρεις μήνες οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, του τι καθεστώς θέλουν, οι δε νεοπροσλαμβανόμενοι μετά το Ν. 3329/2005 εντάσσονται στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Μετά από αυτά ο Π. Δούκας ανέφερε ότι για να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των νεοπροσλαμβανόμενων με τους ήδη υπηρετούντες που ανέκαθεν υπάγονταν στο ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν σχετική συνταξιοδοτική διάταξη, η οποία όμως - όταν καταρτιστεί - θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. «Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Πρόνοιας», είπε ο Π. Δούκας, διατηρώντας την αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους του χώρου.

Να ανακληθούν άμεσα όλες οι πρόσφατες σχετικές εγκύκλιοι, που επιχειρούν την παραπέρα φαλκίδευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των υγειονομικών, έχει ζητήσει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ). Στα πλαίσια αυτά, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ