Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνο-ιταλική αρχαιολογική συνεργασία

Κυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο, ένα από τα εκθέματά μας, στο Μουσείο του Καπιτωλίου
Κυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο, ένα από τα εκθέματά μας, στο Μουσείο του Καπιτωλίου
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν προχτές ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης και ο Ιταλός ομόλογός του, Αντόνιο Μαρτουσιέλο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στην Ιταλία.

Το μνημόνιο αφορά στον αρχαιολογικό τομέα και συγκεκριμένα στην επιστημονική συνεργασία, αλλά και την προστασία των έργων τέχνης, την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης πώλησης έργων Τέχνης.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η ίδρυση και έναρξη λειτουργίας Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη, η οποία θα φιλοξενηθεί, προσωρινά, στο κτίριο Σαν Μικέλε, που ανήκει στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για την πρώτη παρουσία της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο εξωτερικό. Την ευθύνη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη ανέλαβε ο έφορος αρχαιοτήτων Θήβας, Βασίλης Αραβαντινός, ο οποίος και ανήγγειλε την πρώτη έκθεση που θα οργανώσει η Ελληνική Αρχαιολογική Σχολή, το 2007 στη Ρώμη, με θέμα, «Θήβα, η πρώτη ιδρυμένη πόλη της Ευρώπης». Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν «διαβεβαιώσεις» ότι η Ελληνική Σχολή «θα στελεχωθεί και θα αναπτύξει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων, με τη συμμετοχή της σε ανασκαφικά προγράμματα στην πόλη της Ρώμης».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, πάντως, ήταν το θέμα της αρχαιοκαπηλίας, γι' αυτό και συμμετείχε και ο επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ιταλικής Αστυνομίας, Ούγκο Ζοτίν. Ο Π. Τατούλης συζήτησε μαζί του για την «ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας από το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ιταλικής Αστυνομίας, θέμα το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα το ΥΠΠΟ». Ο υφυπουργός Πολιτισμού απηύθυνε και ανοιχτή πρόσκληση στον ομόλογό του για επίσκεψη στην Αθήνα, τον Μάη, καθώς και στον Ο. Ζοτίν, για τη διοργάνωση σεμιναρίων στην Αθήνα στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, για την αρχαιοκαπηλία.

Προς το παρόν χτες εγκαινιάστηκε στο Μουσείο του Καπιτωλίου, από τον Κ. Παπούλια και τον δήμαρχο της Ρώμης, έκθεση αρχαιοτήτων, με τίτλο «Κυκλάδες: Αριστουργήματα ενός Αιγαιακού πολιτισμού». Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού και αποτελείται από 29 αρχαία αντικείμενα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και 7 από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ