Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μικρότερο και χωρίς ατζέντηδες

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών

Μικρό και συμπαγές, με γεωγραφικό και κοινωνικό άνοιγμα, ονειρεύεται το Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ ο νέος πρόεδρός του, Γιώργος Λούκος. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος του καλοκαιρινού Φεστιβάλ, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν έξι παραστάσεις στο θέατρο της Επιδαύρου, αντί για 10 που ήταν τα τελευταία χρόνια και δύο μήνες το πρόγραμμα του Ηρωδείου από πέντε που ήταν πέρσι. Παρά τα 6,5 εκ. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Φεστιβάλ, παρά τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ από τον τακτικό προϋπολογισμό (3,5 εκ. ευρώ) και τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ (10 εκ. ευρώ), ο νέος πρόεδρος δε σκέφτεται να αυξήσει τα εισιτήρια, αλλά επιδιώκει, όπως είπε, να είναι φτηνότερα. Επίσης, όπως ο ίδιος ανέφερε, το κλείσιμο των παραστάσεων ήταν αποτέλεσμα προσωπικής δουλιάς, καθώς όλα τα σχήματα τα έκλεισε ο ίδιος, αποφεύγοντας τους ατζέντηδες, εκτός από δύο, γεγονός που μεταφράζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ κέρδος για το Φεστιβάλ. Οπως και να έχει βέβαια, το κόστος του Φεστιβάλ θα πρέπει να καλυφθεί. Υπάρχει η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι θα το καλύψει. Με ή χωρίς χορηγούς;

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του Φεστιβάλ στο εξωτερικό, σε επαφές που είχε για τη μετάκληση σχημάτων για την Επίδαυρο διαπίστωσε ότι οι ξένοι φοβούνται την Επίδαυρο. Την αντιμετωπίζουν με δέος, αντίθετα από τους Ελληνες που τη βλέπουν ως καταξίωση. Από την άλλη, το πρόβλημα από την εξαίρεση κάποιων σχημάτων (ΘΟΚ, Αμφι-Θέατρο, Θέατρο Τέχνης), από την Επίδαυρο που για δεκαετίες παρουσιάζονταν, κατά δήλωση τουλάχιστον του νέου προέδρου, λύθηκε «ειρηνικά».

Παραθέτουμε μόνο το πρόγραμμα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου: Θέατρο ΑΤΤΙΣ «Πέρσες» Αισχύλου (30/6 - 1/7), Theseum Ensemble - Veenfabriek «Ικέτιδες» Ευριπίδη (7, 8/7), Εθνικό Θέατρο «Πέρσες» Αισχύλου (14, 15/7), Εθνικό Θέατρο «Θεσμοφοριάζουσες» Αριστοφάνη (21, 22/7), ΚΘΒΕ «Ιφιγένεια εν Ταύροις» Ευριπίδη (28, 29/7), «Η νέα Σκηνή» με την «Αντιγόνη» Σοφοκλή (4, 5/8).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ