Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ετοιμοι για το νέο γιουρούσι οι «εταίροι»

Με νέες, ακόμα πιο αντιδραστικές αξιώσεις θα προσέλθουν τη Δευτέρα οι βιομήχανοι, πατώντας στην κυβερνητική πολιτική και στη συναίνεση της ΓΣΕΕ

Σε πλήρη ετοιμότητα για μια νέα εφόρμηση στα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκεται το ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων - πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ενόψει της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση την ερχόμενη Δευτέρα. Χτες, με τις διαδοχικές συναντήσεις, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ (είχαν προηγηθεί την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ), ολοκληρώθηκε η αντεργατική «ατζέντα» της επικείμενης συνεδρίασης.

Οι δηλώσεις όλων των «κοινωνικών εταίρων», αμέσως μετά τις συναντήσεις, παραπέμπουν σε μια συνεδρίαση, όπου όλες οι προτάσεις θα «πέσουν» στο τραπέζι του αντιδραστικού διαλόγου. Με πρώτες αυτές των βιομηχάνων, στο όνομα δήθεν της «αντιμετώπισης» της ανεργίας και της τόνωσης της «ανταγωνιστικότητας», στη σημασία της οποίας πλειοδοτεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που προκάλεσε, άλλωστε, και τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση.

Τα «ρέστα» τους οι βιομήχανοι

Με υπόμνημά τους προς τον υπουργό Εργασίας την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων επανέλαβαν τις αξιώσεις τους για κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, πάγωμα των μισθών και μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Ενθαρρυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και τη συναινετική στάση της ΓΣΕΕ, στο υπόμνημά τους (το οποίο παρουσίασαν και στη χτεσινή συνάντηση με τον Π. Παναγιωτόπουλο) κάνουν ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας, ανάμεσα στα άλλα: Την απελευθέρωση των απολύσεων, την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, τη μείωση των ειδικών εργοδοτικών εισφορών, την άρση των περιορισμών στην απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες και τη φορολογική απαλλαγή των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που διοχετεύονται σε προγράμματα της λεγόμενης «εταιρικής ευθύνης».

Για το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών, η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περικοπές επαγγελμάτων από τη σχετική λίστα, ενώ και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης αποτελούν νόμο που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ. Η απελευθέρωση των απολύσεων αποτελεί μόνιμη επιδίωξη των εργοδοτών, που θεωρούν «περιοριστικό» το σημερινό ποσοστό του 2% κάθε μήνα, ενώ ως προς τα υπόλοιπα αιτήματα, είναι εμφανής η προσπάθεια των βιομηχάνων να καταργήσουν ακόμα και τα τελευταία προνοιακά ψήγματα για τα ΑμΕΑ, εξασφαλίζοντας παράλληλα αφορολόγητα κονδύλια για την ιδεολογική χειραγώγηση, κυρίως των νέων εργαζομένων, μέσα από τα προγράμματα της «εταιρικής ευθύνης».

Λοβιτούρες στο κεφάλαιο...

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, προσπάθησε χτες, για μια ακόμα φορά, να αποσυνδέσει το «διάλογο» στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τις πραγματικές, βαθιά αντιδραστικές προθέσεις της ΓΣΕΕ.

Με την πρότασή της να παραπεμφθούν οι προτάσεις των εργοδοτών στα θεσμοθετημένα όργανα του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έδωσε πάτημα στους βιομήχανους να νομιμοποιήσουν τις κατάπτυστες αξιώσεις τους και παράλληλα διευκόλυνε την κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου και να ντύσει με το μανδύα της συναίνεσης τα αντιδραστικά μέτρα που έχει στόχο να νομοθετήσει σταδιακά.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, κινούνται και οι προτάσεις που κατέθεσε χτες η ΓΣΕΕ για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας και οι οποίες - κατά δήλωση του εκπροσώπου της - είναι «συμβατές με την πραγματικότητα». Και πώς να μην είναι, άλλωστε, αφού ουσιαστικά σε τίποτα δε θίγουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά αντίθετα σιγοντάρουν την πολιτική ενίσχυσης των κερδών του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στα δέκα σημεία της ζητάει, ανάμεσα σε άλλα, τη σύνδεση των επιδοτήσεων στους εργοδότες με τη δημιουργία θέσεων εργασίας (σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητείται το προνόμιο των εργοδοτών να «ταΐζονται» από τα λεφτά των εργαζομένων), τον εξορθολογισμό ανάμεσα στις «ενεργητικές» και «παθητικές» πολιτικές για την απασχόληση, την ευκολότερη κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση τρίβει τα χέρια της

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε τη ΓΣΕΕ για την απλόχερη συναίνεσή της στο πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ σημαντική συνεδρίαση» τη Δευτέρα, προσδοκώντας αποτελέσματα «που μπορούν και πρέπει να βασίζονται στην κοινωνική συναίνεση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, επιχειρηματολογώντας υπέρ των προτάσεων του ΣΕΒ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν αφαιρούνται δικαιώματα των εργαζομένων, έχω την πεποίθηση ότι με τη σημερινή κυβέρνηση ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων» (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ