Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα Γιάννη Παππά στο «Μπενάκη»

Με μία σημαντική έκθεση, αφιερωμένη σε έναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες γλύπτες, ζωγράφους και διανοητές, τον Γιάννη Παππά (1913 - 2005), ξεκινά η νέα χρονιά στο Μουσείο «Μπενάκη». Στο κτίριο της οδού Πειραιώς, εκτίθενται (έως 26/2), σχέδια, μακέτες και προπλάσματα, με ένα θέμα, που αγάπησε ιδιαίτερα ο Γ. Παππάς: «Τον έφιππο ανδριάντα».

Για τον Γ. Παππά το έφιππο αποτελούσε πρόκληση, που έθετε προβλήματα πολύπλοκα. Η προσέγγισή του απαίτησε συστηματική και εντατική ενασχόληση, για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε διάφορες φάσεις της καλλιτεχνικής του διαδρομής: μελέτησε σε βάθος το σκελετό του αλόγου και το μυϊκό του σύστημα. Επισκέφθηκε ιπποφορβεία και ομίλους ιππασίας, όπου φωτογράφισε, μέτρησε και σχεδίασε εκ του φυσικού, ώστε να εξοικειωθεί με τη μορφολογία του αλόγου και να πετύχει τη σχέση των όγκων, τις αναλογίες αλόγου και ιππέα. Η αναλυτική επεξεργασία του θέματος οδήγησε στη δημιουργία γνωστών έργων, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, που τοποθετήθηκε έξω από το κτίριο για τις ημέρες της έκθεσης. Το σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η Λίλη Πεζανού, η οποία, έχοντας συνεργαστεί στενά με τον Γ. Παππά κατά το παρελθόν, γνωρίζει τόσο το έργο του όσο και τις προσωπικές του αισθητικές επιλογές για την παρουσίασή του.

Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Γ. Παππά, συμπίπτει και με ένα ακόμη σημαντικό γεγονός: Τη δωρεά των έργων και του εργαστηρίου του προς το Μουσείο «Μπενάκη». Συγκεκριμένα, το 2002, ο μεγάλος δημιουργός είχε ανακοινώσει την επιθυμία του να κληροδοτήσει στο Μουσείο ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιτεχνικής του παραγωγής, το οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένο στο εργαστήριό του στου Ζωγράφου, το χώρο όπου κατοικούσε η οικογένεια του καλλιτέχνη έως τη δεκαετία του 1960. Το ακίνητο, μία από τις σπάνιες πλέον μονοκατοικίες με κήπο της Αθήνας, προσφέρθηκε πρόσφατα από το γιο του Αλέκο Παππά στο Μουσείο «Μπενάκη», με στόχο να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσειακό παράρτημά του.


Τμήμα του εργαστηρίου είχε διαμορφωθεί ήδη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε εκθεσιακό χώρο. Χάρη στις δικές του ενέργειες, το Μουσείο «Μπενάκη» παρέλαβε το κτίριο σε άψογη λειτουργία και τα έργα του Γ. Παππά συγκεντρωμένα, καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα στο σύνολό τους. Ακόμη, παρέλαβε μία μεγάλη συλλογή εκμαγείων από έργα, τα οποία είτε υπήρχαν στο εργαστήριο και ήταν κατασκευασμένα από φθαρτά υλικά, είτε βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους, καθώς και μία σειρά έργων που χυτεύτηκαν από υπάρχοντα καλούπια. Ετσι, στο χώρο αυτό, ήδη από αυτόν το μήνα, θα εκτίθεται ένας περιορισμένος αριθμός ζωγραφικών έργων και γλυπτών, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες, ώστε να γίνει, συνολικά, επισκέψιμο, να μπορούν να διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και να λειτουργεί ως τόπος εργασίας νεότερων γλυπτών. Για την πλήρη λειτουργία του, κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη μιας μικρής διώροφης πτέρυγας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 280.000 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο για τις σημερινές οικονομικές αντοχές του Μουσείου «Μπενάκη».

Σημειώνουμε, ότι παράλληλα με την έκθεση κυκλοφόρησε από το Μουσείο «Μπενάκη» το βιβλίο «Τα τετράδια της Αίγινας», με αναμνήσεις και σκέψεις του Γ. Παππά. Η επίμονη προσπάθεια που κατέβαλε για τη συγγραφή και την εικονογράφησή τους, χαρακτηριστική του τρόπου εργασίας του, στάθηκε τον τελευταίο καιρό μοναδική ίσως διέξοδος. Ο Γ. Παππάς έγραψε και ιχνογράφησε τα «Τετράδια» κατά κύριο λόγο στην Αίγινα, σε σχολικά τετράδια των εγγονών του και στην τωρινή έκδοση η σελιδοποίηση ακολουθεί πιστά τις υποδείξεις των χειρογράφων του. Πρόκειται για μια αποσπασματική αφήγηση της ζωής του, μέσα από την οποία, όμως, σκιαγραφείται μια ολόκληρη εποχή.

Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης, στο αμφιθέατρο του Μουσείου προβάλλεται κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 12 το μεσημέρι (εκτός από τις 16 Φλεβάρη), ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Αγγελου Πανάγου, αφιερωμένο στις διάφορες δημιουργικές φάσεις του καλλιτέχνη.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ