Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΒΑ
Αρχισαν οι δημόσιες εγγραφές

Μετά από την εξυγίανσή της, μέσω της παραγραφής σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών από χρέη επιχειρηματιών, η κυβέρνηση βάζει τώρα στο χρηματιστηριακό τζόγο και την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Από σήμερα μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη γίνονται οι δημόσιες εγγραφές για την πώληση 40.609.730 μετοχών, δηλαδή το 30% του μετοχικού κεφαλαίου με τιμή εισαγωγής 3.000 δραχμές η μετοχή και στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 120 δισ. δραχμών.

Η διάθεση των μετοχών της ΕΤΒΑ προέρχεται κατά 23% από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από πώληση υφιστάμενων μετοχών από το δημόσιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΒΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευρεία διασπορά των μετοχών, δίνεται προτεραιότητα στους ενδιαφερόμενους που θα αιτηθούν μέχρι 200 μετοχές.

Με τη μετοχοποίησή της η ΕΤΒΑ είναι δεδομένο ότι θα χάσει τον όποιο αναπτυξιακό της ρόλο, αφού η λειτουργία της στο εξής θα υπαγορεύεται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Συνεπώς θα πρέπει να εγκαταλείψει και τη συμμετοχή της σε βιομηχανικές μονάδες, αρχής γενομένης με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα οποία έχει δηλώσει ότι θα πουλήσει το ποσοστό του 51% που κατέχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ