Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΨΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΑΨΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Φωτ.2

Αύριο, 5 Φλεβάρη, στις 9.00 π.μ., στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη Νίκαια, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΑΛΙΧΟΥ και του θείου μου - αδελφού του - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΙΧΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 30 Δεκέμβρη 2005 «έφυγε» ο Νικόλαος Σαλίχος, ο οποίος γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κοίτα Λακωνίας. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το Σεπτέμβρη 1942 και τον Απρίλη του 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Πέρασε στην Εθνική Αλληλεγγύη και συγκέντρωνε τρόφιμα και άλλα εφόδια για τον ΕΛΑΣ. Συμμετείχε επίσης στο περιφερειακό τμήμα της ΟΠΛΑ. Για τη δράση του πιάστηκε από ταγματασφαλίτες τον Ιούλη του 1944. Κλείστηκε στο στρατόπεδο της Αρεόπολης, όπου βασανίστηκε και παρέμεινε δυο μήνες, έως την απελευθέρωση του Γυθείου από τον ΕΛΑΣ. Συνέχισε τη δράση του έως την Απελευθέρωση.

Για την αντιστασιακή δράση του «βραβεύτηκε» από το μετεμφυλιακό μισαλλόδοξο κράτος με εγκλεισμό του στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου παρέμεινε έως το τέλος του Εμφύλιου.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, ακολούθησε το δρόμο της βιοπάλης και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο χώρο των κλωστοϋφαντουργών, ενώ, παράλληλα, δούλευε για το Κόμμα.

Ασχολήθηκε επίσης με τα κοινά του Δήμου Κερατσινίου, ως μέλος των τοπικών Συλλόγων.

Για τη συνδικαλιστική δράση του, απολύθηκε από το εργοστάσιο, όπου εργαζόταν. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, πιάστηκε και φυλακίστηκε.

Μετά τη μεταπολίτευση, ασχολήθηκε με τα τοπικά προβλήματα και έμεινε πιστός στα ιδανικά μιας δίκαιης κοινωνίας.

  • Την ίδια μέρα - 30 Δεκέμβρη 2005 - «έφυγε» και ο αδελφός του Νίκος Σαλίχος. Γεννήθηκε και αυτός στο χωριό Κοίτα το 1926. Αντάρτης του ΕΛΑΣ από το Μάρτη του 1943, συμμετείχε στη μάχη του Βουρλιά ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, που είχαν μεγάλες απώλειες. Συνέχισε την αντιστασιακή δράση του έως την Απελευθέρωση.

ΚΑΨΑΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΨΑΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
Εμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε έως το θάνατό του.

Για τη δράση των δύο αδελφών, οι κατακτητές έκαψαν το σπίτι τους.

Στη μνήμη του πατέρα μου Νίκου Σαλίχου και του θείου μου Παναγιώτη Σαλίχου, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας.

Βασίλειος Σαλίχος

* * *

Φωτ.2

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ δάσκαλος και η σύζυγός του ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΨΑΛΗ, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, αντάμωσαν στη ζωή το 1941 στο χωριό Ερμήτσι Καρδίτσας. Μαζί συνέχισαν τον αγώνα για τη λευτεριά και την πρόοδο της πατρίδας, από τις γραμμές του ΚΚΕ και στην αναγκαστική προσφυγιά στην Τασκένδη.

Με την επιστροφή τους στην πατρίδα, το 1980, υπήρξαν δραστήρια μέλη του ΚΚΕ και με μεγάλη προσφορά στο Παράρτημα του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Καρδίτσας.

Ο Ηλίας Καψάλης πέθανε το Φλεβάρη του 1999 και η Βασιλική Καψάλη το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου.

Η ζωή και η δράση τους παραμένει φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους προσφέρουν 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 15 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ