Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
20οί ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Σκι, έλκηθρα και... αυτόματα

Ολα... έτοιμα στο Τορίνο

Associated Press

Ολα... έτοιμα στο Τορίνο
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας για το φόβο τρομακρατικής επίθεσης, τα οποία θυμίζουν κατάσταση πολέμου, το υπέρογκο κόστος που άγγιξε τα 3,5 δισ. ευρώ και αρχίζει πλέον να προβληματίζει την ιταλική κοινή γνώμη, αλλά και τις φωνές διαμαρτυρίας κατά της εμπορευματοποίησης των Αγώνων να δίνουν το «παρών», αρχίζουν σήμερα οι 20οί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τορίνο. Πάντως, αυτά δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα για τη διοργάνωση, καθώς το θέμα του ντόπινγκ φαίνεται να κυριαρχεί στους φόβους των υπευθύνων, ενώ έχουν αρχίσει και οι επικρίσεις για τη δουλιά που έχουν κάνει οι Ιταλοί διοργανωτές. Οι περισσότεροι αθλητές διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ κριτική ασκείται και για επιμέρους προβλήματα, όπως η χαμηλή κίνηση στην αγορά των εισιτηρίων.

Κατά τ' αλλά, η τελετή έναρξης που θα διεξαχθεί στο περίφημο στάδιο «Κομουνάλε» (21.30 ΕΤ1) με κορυφαίους συμμετασχόντες του περίφημους τενόρους Παβαρότι - Μποτσέλι, ανοίγει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης που θα διαρκέσει μέχρι 21 Φλεβάρη. Συνολικά στους αγώνες του Τορίνο θα λάβουν μέρος 80 χώρες (ανάμεσα και η Ελλάδα) κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ. Το προηγούμενο είχε σημειωθεί πριν τέσσερα χρόνια στο Σολτ Λέικ που συμμετείχαν 77. Φέτος για πρώτη φορά θα μετέχουν και η Αιθιοπία με τη Μαδαγασκάρη. Συνολικά το «παρών» στα βουνά των ιταλικών Αλπεων αναμένεται να δώσουν περίπου 2.500 αθλητές-τριες και θα συμμετάσχουν σε 13 αθλήματα.

Με βάση το σκεπτικό της ιδιαιτερότητας των Αγώνων και φέτος αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν οι σκανδιναβικές χώρες, οι κεντροευρωπαϊκές καθώς και οι παραδοσιακές δυνάμεις της διοργανώσεις, όπως η Ρωσία, η ΗΠΑ, ο Καναδάς. Από πλευράς αθλημάτων, το καλλιτεχνικό πατινάζ, το χόκεϊ και το σκι είναι σίγουρο ότι για άλλη μια φορά θα κλέψουν την παράσταση από πλευράς ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα στη συνολικά 16η παρουσία στην ιστορία των Αγώνων μετέχει με 5μελή αποστολή αποτελούμενη από τρεις αθλητές (Δημητριάδης, Φάφαλης, Χριστοφορίδης) και δυο αθλήτριες (Τσακίρη-Κολομοίρου). Στόχος των Ελλήνων αθλητών-τριών είναι η όσο το δυνατόν αξιόλογη παρουσία και εάν είναι εφικτό να βελτιώσουν τις θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες παρουσίες.

  • Εκτος Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκαν τα αγωνίσματα του μπέιζμπολ και του σόφτμπολ σύμφωνα με απόφαση. Ετσι τελευταία φορά που θα δώσουν την παρουσία τους θα είναι στο Πεκίνο το 2008. Το 2016 θα ανοίξει ξανά ο φάκελος συζήτησης για να συμπεριληφθούν ξανά το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ στο πρόγραμμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ