Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη στήριγμα του αγώνα

Με επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζώνη Περάματος, Ανθρωποι - χρώμα και σίδερο»
Από τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζώνη Περάματος, Ανθρωποι - χρώμα και σίδερο»
«Για την εργατική τάξη η τέχνη είναι μία επένδυση. Ενα ακόμα λιθαράκι που βοηθά τους εργαζόμενους να πάνε ένα βήμα μπροστά», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, εγκαινιάζοντας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την έκθεση «Ζώνη Περάματος, Ανθρωποι - χρώμα και σίδερο». Μία ξεχωριστή εικαστική παρουσίαση, που θα φιλοξενείται έως τις 19/2 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου, στην Αμφιάλη (Εμ. Μπενάκη 70), με διοργανωτές τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. «Η έκθεση αυτή», συνέχισε ο Σ. Πουλικόγιαννης, «αποτελεί "πάντρεμα" του αγώνα των εργατών και της εικαστικής τέχνης. Μία ευκαιρία να αναδείξουμε, να βγάλουμε προς τα έξω, το χώρο εργασίας μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τις ελπίδες μας».

Ασφυκτικά γεμάτος ο χώρος της έκθεσης, από καλλιτέχνες, φιλότεχνους, αλλά και δεκάδες εργαζόμενους της Ζώνης, που με ενδιαφέρον έβλεπαν μπροστά τους «τοπία» της ζωής τους. Αναγνώριζαν πρόσωπα εργαζομένων, φιγούρες που αποτυπώνονταν στον καμβά, πάνω στη σκαλωσιά, μέσα στις δεξαμενές, μπροστά στον γκρίζο όγκο του πλοίου να κολλούν ή να βάφουν... Εργα ζωγραφικής, χαρακτικής και νέων τεχνολογιών, «καρπός» της επαφής που είχαν οι εικαστικοί, τον περασμένο Αύγουστο, με τη Ζώνη Περάματος. «Μία επαφή», τόνισε η Εύα Μελά, εκ μέρους των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, «η οποία έδωσε ένα περιεχόμενο στη δουλιά μας, που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον... Πιστεύω ότι με τα έργα μας δεν μπορέσαμε να δώσουμε πλήρως εκείνο που αισθανθήκαμε, επισκεπτόμενοι τη Ζώνη. Η μυρωδιά, η ζέστη και το βάσανο δε "χωράει" σ' ένα τελάρο».

Η επαφή της τέχνης με τον αγώνα των εργατών είχε και μία ακόμη πλευρά, εκείνη του θεάτρου, αφού το βράδυ του Σαββάτου στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε το μονόπρακτο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τα όπλα της κυρα -Καρράρ» (σκηνοθεσία Αννα Συνταρίδου, μετάφραση Παναγιώτης Σκούφης). Το έργο, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», αναφέρεται στον Ισπανικό Εμφύλιο και διαδραματίζεται σε ένα φτωχόσπιτο, σ' ένα ανδαλουσιανό ψαροχώρι, τον Απρίλη του 1937. Το έργο ιστορικοποιεί την αντίσταση του ισπανικού λαού στον πεμπτοφαλαγγίτικο φασισμό του Φράνκο, αλλά και επικαιροποιεί τα μηνύματα του Μπρεχτ: Η παθητικότητα, η «ουδετερότητα», η «λογική» του φτωχού, καταπιεσμένου λαού, ότι δεν μπορεί αυτός να πολεμήσει τους καταπιεστές του, μόνο στην ολοκληρωτική συντριβή του λαού οδηγεί.

Στην έκθεση και τη θεατρική παράσταση παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πέραμα - σύγχρονη πόλη» Γιάννης Πατσιλινάκος, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, Ελένη Παπαδοπούλου και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ